Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Ko smo v hotelu, spimo kot … delfini

vzmetnica Žurnal24 main
V prvi noči, ki jo preživimo izven domače postelje, zdrsne ena od možganskih polobel v manj globok spanec.

Ko prenočite nekje na tujem, v hotelu, pri prijateljih ali sorodnikih, je naš spanec podoben spancu delfinov ali nekaterih vrst ptic. Običajno namreč leva hemisfera prvo noč na tujem ne zdrsne v tako globok spanec kot sicer. Zaradi tega smo bolj občutljivi na hrup in na dogajanje okrog nas, zjutraj pa imamo lahko občutek, da smo spali slabo.

Za obrambo

Po mnenju strokovnjakov z Univerze Brown v Providence v ZDA gre za zapuščino naših prednikov, saj so bili v večji nevarnosti, kadar niso spali v svojih varnih zavetiščih. Tako so bili kot denimo delfini ali ptice tudi med spanjem dovzetnejši za okolico zaradi morebitnih plenilcev.

V raziskavo so vključili enajst prostovoljcev in nadzorovali njihove možganske aktivnosti med spanjem doma in na neznanem mestu. Posebno pozornost so namenili REM fazi spanja. Čeprav je asimetrija med levo in desno hemisfero manjša kot pri morskih sesalcih, je raziskovalce zbodla v oči in jih presenetila. Razlike so videli pri čisto vseh sodelujočih, močnejše razlike so bile vidne pri tistih, ki so težje zaspali. Vsem se je spanec normaliziral že drugo noč na tujem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.