Zdravje > Aktualno
43 ogledov

Koliko stane moje zdravljenje?

Podkupovanje zdravnikov Shutterstock
ZZZS uvaja novost, po kateri bodo lahko vsi, ki imajo v Sloveniji urejeno zdrvstveno zavarovanje, na spletu preverili, koliko stanejo zdravstvene storitve, ki so jih koristili in ki jih je v njihovem inemu plačala zdravstvena blagajna.

Na spletni strani ZZZS zavarovanci od tega meseca naprej lahko pogledamo, koliko znašajo izdatki, ki so bili plačani za zdravstvene storitve, izvedene v Sloveniji. Podatki so prikazani po letih, in sicer od 1. januarja naprej, s tem da so podatki za posamezno leto dostopni po zaključku poslovnega leta, to je 1. aprila prihodnje leto.

Na ZZZS pričakujejo, da bo seznanjenost zavarovancev s stroški njihovega zdravljenja pripomogla k temu, da bodo bolje skrbeli za svoje zdravje. Na ta način pa uvajajo tudi neke vrste laični nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov pri evidentiranju in obračunavanju zdravstvenih storitev, zdravil in pripomočkov v breme zdravstvenega zavarovanja, poroča STA.

Ker je za urejeno zdravstveno zavarovanje zelo pomembno tudi zavarovanje za doplačila, so na isti spletni strani dostopni tudi ključni podatki o statusu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga izvajajo Adriatic Slovenica, Triglav, zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica.

Potrebujete digitalno potrdilo

Da bi dostopal do podatkov, ki izhajajo iz naslova vašega zdravstvenega zavarovanja, kjer sicer lahko tudi naročate listine za tujino, preverjate, kako je s plačili zavarovanja in ostale podatke, potrebujete digitalno potrdilo za fizične osebe enega od izdajateljev:

  •     Ministrstvo za javno upravo (SIGEN-CA) ali
  •     Nova ljubljanska banka d.d. (AC NLB) ali
  •     Pošta Slovenije d.o.o. (POŠTA®CA) ali
  •     Halcom Informatika d.o.o. (Halcom-CA) ali
  •     Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS-CA) - digitalno potrdilo, ki se nahaja na karticah zdravstvenega zavarovanja, izdanih od leta 2009 naprej (dodatno potrebujete čitalnik pametnih kartic in geslo (PIN) za dostop do osebnega digitalnega potrdila na kartici.

Podatki o zdravstvenem zavarovanju so občutljivi osebni podatki, tudi zato je dostop do njih mogoč le na podlagi predpisane elektronske identifikacije, torej s kvalificiranim digitalnim potrdilom za fizične osebe, ki ga je izdal eden izmed slovenskih overjenih izdajateljev.

Pred začetkom prijave v storitev »Vpogled v moje podate« morate imeti v brskalniku nameščeno digitalno potrdilo. Zatem lahko kliknete na storitev »Vpogled v moje podatke« in pojavi se okno, v katerem izberete vaše ustrezno digitalno potrdilo in potrdite svojo izbiro in če je avtentikacija uspešna, lahko dostopate do podatkov.

Podrobna navodila najdete na tej povezavi.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:00 16.september 2015.

    Jz tud dvomim pri nekaterih storitvah.

  • Avatar čavez
    čavez 15:34 16.september 2015.

    25 EU da ti opere ušesa.

  • zdrej 14:31 16.september 2015.

    Upam, da se bo o teh podatkih začelo javno govoriti, saj so cifre velike. Tako velike, da skoraj ne verjamem, da zdravljenje dejansko toliko stane. Tudi tu bi morala država narediti optimizacijo!