Zdravje > Aktualno
3520 ogledov

Končno: Iz srca, shranjenega v konjaku, razvozlali vzrok smrti

Srce v steklenem kozarcu s konjakom so kot nekakšno relikvijo shranili v enega od stebrov cerkve Svetega križa v Varšavi.

Skrivnostna zgodnja smrt poljskega skladatelja in pianista Frederica Chopina, ki že več let buri duhove, je zdaj dokončno pojasnjena, je poročal britanski časnik The Guardian. Skupina znanstvenikov je ob preučevanju njegovega srca, več kot 170 let shranjenega v kozarcu konjaka, namreč ugotovila, da je bil za umetnika usoden perikarditis.

Diagnoza, objavljena minuli teden v strokovni publikaciji American Journal of Medicine, je po pisanju britanskega časnika zadnja in najbolj prepričljiva diagnoza v dolgoletnem sporu glede vzroka skladateljevega počasnega umiranja in zgodnje smrti. Skupina znanstvenikov je ugotovila, da je skladatelj umrl zaradi perikarditisa, redkega zapleta pri nalezljivi kronični bolezni tuberkulozi.

Nova študija je tako zadnje poglavje v nenavadni zgodbi o Chopinovi smrti in zavrača ostale domneve znanstvenikov. Nekateri so bili prepričani, da bi skladatelja lahko pokopale genetska bolezen cistična fibroza, redka genetska motnja pomanjkanje alfa 1 antitripsina ali pa mitralna stenoza. Ti so želeli, da bi kozarec, v katerem je shranjeno srce, tudi odprli, da bi lahko odvzeli vzorce DNK.

Usoden perikarditis

"Kozarca nismo odpirali," je pojasnil vodja raziskovalcev Michael Witt s poljske akademije znanosti. "Toda glede na stanje srca lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da je Chopin trpel za tuberkulozo, medtem ko je bil perikarditis verjetno prvi vzrok njegove smrti," je dodal. Srce je prekrito s finim premazom belih vlaknin, na njem so tudi majhne lezije, kar so po trditvah znanstvenikov očitni znaki resnih zapletov pri tuberkulozi.

Perikarditis je redka bolezen, ki prizadene od 2 – 6 odstotkov ljudi. Pogosteje prizadene moške. Perikarditis je vnetje perikarda oziroma ovojnice, ki obdaja srčno votlino. Bolezen je lahko akutna ali kronična.

Kot navaja britanski časnik, je imel Chopin, ki je pri 39 letih umrl v Parizu oktobra 1849, morbiden strah pred prezgodnjim pokopom. "Svet duši," je nekoč dejal eni od svojih sester pred svojo smrtjo. "Priseži, da me bodo razrezali, da me ne bodo pokopali živega," se je bal.

Srce pretihotapila v domovino

Kmalu zatem ko je umrl - na mrliški list so zapisali, da je bila usodna tuberkuloza - je njegova sestra Ludwika njegovo srce pretihotapila v domovino. Srce v steklenem kozarcu s konjakom so kot nekakšno relikvijo shranili v enega od stebrov cerkve Svetega križa v Varšavi.

Skladatelj je sicer pokopan na pariškem pokopališču Pere Lachaise, kjer počivajo tudi Marcel Proust, Oscar Wilde in Jim Morrison.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.