Zdravje > Aktualno
23 ogledov

Končno so ga dočakale še Goričanke

Zivljenje 14.10.13, rak dojke, zdravje, foto: shutterstock Shutterstock
Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk so danes zagnali tudi v šempetrski bolnišnici. Danes so že slikali prve ženske, ostale, ki ustrezajo kriterijem programa, pa bodo na mamografijo vabili v prihodnjih mesecih, so povedali na današnji otvoritvi.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status presejalnega centra v okviru državnega programa Dora. Z odprtjem tega centra je v program Dora sedaj vključenih 66 odstotkov vseh slovenskih žensk v starosti med 50. in 69. letom starosti.

Za ureditev prostora in nadgradnjo aparata za mamografijo, ki ga je šempetrska bolnišnica že imela, prav tako je bilo potrebno tudi dodatno izobraževanje tamkaj zaposlenih, je bolnišnica namenila okrog 50.000 evrov, je ob današnji otvoritvi povedala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

V šempetrski bolnišnici se sicer dobro zavedajo pomena preventivnega programa, saj so tudi sami vzpostavili nekakšen presejalni program po letu 1977; prve operacije dojk zaradi raka pa so opravili leta 1985. Prav zaradi tega je verjetno nekoč najvišja incidenca raka dojk severnoprimorske regije v Sloveniji nekoliko upadla in je nižja kot v osrednjeslovenski regiji.

Za 14.174 žensk

"Zgodnja diagnostika pomeni uspešnejše zdravljenje. Prepoznavanje zgodnjih oblik bolezni, pred tipnimi spremembami, je gotovo velik korak naprej v celostni obravnavi bolnic," je povedala Fikfakova.

V severnoprimorskih občinah živi 14.174 žensk, ki ustrezajo zahtevam preventivnega programa. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo na mamografijo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same.

Presejalno slikanje izvajajo radiološki inženirji iz šempetrske bolnišnice, vsako mamografsko sliko bosta nato ločeno odčitala dva zdravnika radiologa z Onkološkega inštituta. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bodo žensko povabili na dodatne preiskave.

Kot je ob današnjem odprtju povedal vodja presejalnega programa Dora Maksimiljan Kadivec letno odkrijejo povprečno osem do devet obolelih na 1000 opravljenih preiskav. Od odkritja raka na dojkah naj bi do operacije obolele poteklo le tri tedne.

V program Dora so trenutno vključene ženske iz območnih enot zavoda za zdravstveno zavarovanje Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj (delno) in Nova Gorica, kar predstavlja dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk. V kratkem naj bi odprli tudi nov center za opravljanje programa Dora v Novem mestu.

Presejalni programi v Sloveniji so po besedah Mojce Gobec z ministrstva za zdravje zelo dobri in jih prevzemajo tudi nekatere druge evropske države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.