Zdravje > Aktualno
76 ogledov

Konec tedna se bo sistem začel rušiti

Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj
Na Ptuju so prvi dan zdravniške stavke opozorili na težke delovne pogoje, zaradi katerih so še v slabšem položaju z ostalimi.

Bolnišnica Ptuj | Avtor: Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj
V ptujski bolnici so začeli stavkati tako rekoč vsi zdravniki, čeprav je direktor bolnice napovedal, da jih bo to vodilo v katastrofo. Danes so odpovedali vseh deset za danes načrtovanih operacij, ki pa niso bile nujne. Odpovedujejo tudi operacije za prihodnje dni. "Konec tedna se bo sistem začel rušiti in takrat ne bomo mogli več zagotavljati niti 24 urne nujne medicinske pomoči,"  je dejal direktor Andrej Levanič, ki je zaradi stavke sicer v zelo težkem položaju, čeprav jo podpira. Kot je dejal zato, ker vsa dosedanja opozorila niso zalegla, stavka je zato izraz njihove stiske: "Na Ptuju smo se znašli v zelo težkem položaju, zato še bolj podpiramo del stavkeusmerjen v zagotovitev vzdržnega sistema in enakopravno obravnavo naših bolnikov," je dodal Levanič.

Delamo na več deloviščih hkrati

Bolnišnica Ptuj | Avtor: Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj
"Stavkamo tudi zato, ker si bolniki iz Spodnjega Podravja zaslužijo ustrezno in kakovostno obravnavo in mislimo, da smo glede tega na slabšem v primerjavi z ostalimi deli države," je dejal vodja sindikata Fides v bolnišnici Borut Kostanjevec in poudaril, da so zdravniki pri njih še posebej obremenjeni in delajo v zelo slabih pogojih. Kot je dejal morajo opravljati delo na več "deloviščih" hkrati, v šestih urah v specialistični ambulanti pa en zdravnik pregleda od 60 do 80 bolnikov. Seveda to lahko pomeni slabšo zdravniško oskrbo in predvsem večjo verjetnost za zdravniške napake, je dodal in pojasnil, da so si zdravniki delovnike prilagodili tako, da bodo ves teden zagotavljali 40-urno delo zdravnikov. Največ težav imajo z anesteziologi, danes sta v službi samo dva, medtem ko so običajno dva ali trije.

In kako je drugod?

Iz UKC Maribor so nam sporočili, da zaenkrat poteka vse po načrtu, da pa se lahko spremeni, če bo stavka trajala več časa: "Natančnejše napovedi, koliko pregledov in posegov bo odpadlo v prihodnje, v tem trenutku niso možne, saj je to odvisno od dolžine trajanja stavke. Od tega je tudi odvisno, kakšen bo finančni učinek za UKC Maribor. Če bodo dejavnosti zmanjšane, bodo oddelki vse naročene bolnike o tem pravočasno obvestili," so še zapisali.

UKC Ljubljana: Bolnike že prenaročajo

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po besedah vodje Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stankovića, je podpora stavki visoka: "Prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante tečejo normalno," je dejal in dodal, da se bodo težave začele pojavljati prihodnji teden, po vikendu dežurstev, saj se bodo takrat določenim ure nakopičile. Tako že prenaročajo določene bolnike, ki so naročeni za prihodnji teden. Katere bodo prenaročili, po njegovih besedah izbirajo glede na napotnice, diagnoze in starost.

Tudi z drugih bolnišnic in zdravstvenih ustanov so sporočili, da danes povečini ni večjih sprememb za bolnike.

Ministrstvo: Stavka je nepotrebna

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Z ministrstva za zdravje so v sporočilu za javnost zapisali, da si želijo čimprejšnji konec stavke. Dodali so, da ministrica obžaluje odločitev Fidesa, ki je zavrnil zadnji vladni pogajalski predlog. Po njeni oceni je stavka nepotrebna, ker naj bi na zadnjih pogajanjih prišlo do bistvenih premikov pri uskladitvi stavkovnih zahtev, saj so se dogovorili glede petih od osmih zahtev.

"Plače niso v naši pristojnosti."

"Glede implementacije standardov in normativov dela zdravnikov je vladna stran zahteve sindikatov praktično sprejela, še neusklajen je ostal dogovor o dodatnem nagrajevanju zdravnikov, ki bi delali več, kot določa normativ, torej fleksibilnem nagrajevanju, saj je sindikalni predlog o tem nagrajevanju vladna stran prejela šele 3. novembra letos. Glede zahtev sindikata, ki zahtevajo spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, je treba poudariti, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje."

V petek bodo odločali, kako naprej

Ministrstvo za zdravje oziroma vlada ni dala zdravnikom, ki so danes začeli stavkati, nobenega signala o nadaljevanju pogajanj, pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in ob tem zanikal, da so se glede večine zahtev z vlado tudi uskladili. Predsednik najštevilnejšega zdravniškega sindikata napoveduje, da se bo glavni stavkovni odbor ponovno sestal v petek, med drugim bodo odločali o morebitni zaostritvi stavke.

Če bodo podprli zaostritev stavke, bodo s prihodnjim tednom opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Zdravniška zbornica: Na žalost bodo prizadeti bolniki

stavka zdravnikov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Stavka, ki delovni čas zdravnikov vrača v okvir normalnih delovnih obremenitev, v dobrem zdravstvenem sistemu ne bi smela povzročiti motenj za bolnike, so v sporočili zapisali na zdravniški zbornici in dodali, da se bo v slovenskem zdravstvu, ki računa na vsesplošno kršenje evropskih delovnih in strokovnih normativov, na žalost zgodilo prav to: "V Zdravniški zbornici Slovenije zato z veliko zaskrbljenostjo in obžalovanjem že dalj časa nemočno spremljamo trenutne razmere v slovenskem zdravstvu, ki se še naprej poslabšujejo. Vsa prizadevanja zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v zadnjih letih počimprejšnjih strukturnih spremembah v zdravstvu so naletela na neodzivnost aktualne zdravstvene politike. Nadaljuje se zdravstvena politika brez vizije in nepripravljenost na celostno reformo zdravstva ostaja vse bolj očitna." so zapisali. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 7
  • francek 18:00 09.november 2016.

    Sistem se je že zdavnaj porušil, začel pa se je rušti, ko so si bogovi v belem začeli višati plače.

  • francek 17:27 09.november 2016.

    Bogovi v belem niste samo nesposobni ... ste tudi požrešni in davkoplačevalci vas imamo dovolj, spokajte ...

  • Avatar Leon
    Leon 13:35 09.november 2016.

    V nabiralniku sem našel sporočilo in položnico za donacijo ; Ustanova za novo Pediatrično kliniko Ljubljana ? Nič več mi ni jasno ? Ob vsem zdravniškem cirkusu glede plač in dogodkov v črni kroniki , ko otroke obravnavajo kakor tržno ...prikaži večno blago ...................kako si sploh zamišljajo mojo donacijo ?