Zdravje > Aktualno
391 ogledov

Dora: Korošice pozvali, naj se odzovejo povabilu

mamografija Shutterstock
Dora tudi na Koroškem, ženskam svetujejo, naj se odzovejo povabilu na pregled.

Gre  za 11. presajalni center v Sloveniji, do konca leta bodo podobnega odprli še v celjski bolnišnici, s čimer bo Slovenija v celoti pokrita z izvajanjem programa Dora.

mamografija Zdravje Preventivni programi: Dora le za 55 odstotkov Slovenk

Za zagon presejalnega centra je morala slovenjgraška bolnišnica izpolniti prek 70 zahtev, med drugim glede zaposlenih in opreme, je izpostavil vodja programa Dora Maksimiljan Kadivec z Onkološkega inštituta. Ženskam svetuje, da se povabilu na pregled odzovejo, vabljene bodo na dve leti. Izpostavil je dvojno odčitavanje mamografskih slik in dodatno izobražen kader, ki sodeluje v programu, prav tako so pogostejše kontrole aparatov.

Odzivnost v programu Dora je od leta 2008, odkar se je začel izvajati, povprečno okoli 73-odstotna, se pa zvišuje, saj je bila lani 76-odstotna. V letu 2016 so v okviru programa Dora opravili dobrih 57.000 presejalnih mamografij in pri tem odkrili rak dojke pri 370 ženskah. V programu Dora je bilo od začetka delovanja opravljenih že več kot 215.000 presejalnih mamografij in pri 1500 ženskah je bil odkrit rak dojke.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer so v okviru programa mamografsko slikanje prvih žensk že opravili to dopoldne, so digitalni mamograf dobili pred dvema letoma, ko so tudi obnovili pripadajoče prostore.

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Zdravje Teden boja proti raku: Programi, ki dokazano rešujejo življenja

Za izvajanje presejalnega programa Dora so po besedah v. d. direktorja bolnišnice Janeza Lavreta na novo zaposlili tri radiološke inženirje, skupno pa v programu delajo štirje. Vsi bodo v času izvajanja programa tudi pod stalno kontrolo.

"To je pomemben dan za vse ženske v regiji, kajti njim bo omogočil odkrivanje najmanjših rakavih sprememb na dojki. Vemo, da je rak dojke najpogostejši rak žensk v Sloveniji, vemo tudi, da je zdravljenje manj agresivno, bolj uspešno, življenje bolnic pa tudi bolj kakovostno, če zgodaj odkrijemo znake bolezni," je poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

prsi Zdravje Še vedno jih je strah sevanja

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.