Zdravje > Aktualno
472 ogledov

Kri krvodajalcev do novembra testirajo za virus

odvzem krvi Shutterstock
Presejalno testiranje krvi dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška.

Zavod RS za transfuzijsko medicino je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in ministrstvom za zdravje uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila, so sporočili iz zavoda. Kot so poudarili, s tem ukrepom transfuzijska služba zagotavlja kakovostno in varno preskrbo s krvjo.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Slovenija: Nova primera okuženih z virusom Zahodnega Nila

Presejalno testiranje krvi po navedbah zavoda kot dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška.

Testiranje krvi je centralizirano za vso Slovenijo in se izvaja na zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Bodo pa testiranje na ta virus izvajali v obdobju aktivnosti komarjev, predvidoma do konca novembra.

Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev. Krvodajalce, ki so se nahajali na območju pojavnosti z omenjenim virusom ali so kazali znake možne okužbe, so zato za 28 dni odklonili.

Tigrasti komar Zdravje Na Hrvaškem zaradi komarjev štirje v komi

Ob pojavu potrjenih primerov okužbe pri ljudeh v Sloveniji pa je transfuzijska služba izvajala še dodatne preventivne ukrepe za povečanje varnosti krvi.

Že odvzete enote krvi krvodajalcev iz regij pojavljanja primerov okužbe so do testiranja umaknili v karanteno. Na podlagi negativnih rezultatov testiranja so bile enote naknadno pripravljene za klinično uporabo, so še zapisali v zavodu.

 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.