Zdravje > Aktualno
762 ogledov

Kričal od bolečine in postal agresiven

klopni meningitis Anže Petkovšek
Prebolel je klopni meningoencefalitis

S klopnim meningitisom (KME) se je okužil leta 2014, meseca aprila leta 2014, po tistem, ko je naše gozdove upostošil žled.  V gozdu so čistili leske in čeprav je bil namazan z repelentom, ga je pičil klop, oziroma dva, kot je pozneje opazil doma.

Čeprav ju je hitro odstranil, razkužil vbodni mesti, ni pomagalo. Bilo je že prepozno, je svojo zgodbo začel Žarko Stevanovič, nekdanji oboleli za klopnim  meningacefalitisom (KME).

Zaradi osveščanja o pomembnosti zaščite pred ugrizom klopa oziroma cepljenju proti hudi bolezni, ki jo le ta prinese s seboj, se je odločil povedati svojo zgodbo. 

klop | Avtor: EPA EPA


Začelo se je nekaj dni za tem, z znaki, podobnimi gripi: "Simptomi so podobni, kot pri gripi. Mogoče naj omenim samo majhno izjemo,na katero je dobro biti pozoren in to je krvni tlak. Imel sem namreč zelo nizek tlak 85/50 in zelo se mi je vrtelo," prvo fazo, zelo značilno za KME opiše Žarko in pove, da se je nekaj dni po teh prvih znakih celo zelo dobro počutil in se z mislijo, da je vsega konec, celo spravil na kolo. Po kolesarjenju s sinom, se je začelo. Zvečer je namreč dobil hudo vročino.

Diagnoza: klopni meningitis

Kot je dejal Žarko, tipičnih simptomov, ki običajno spremljajo to bolezen v njegovem primeru ni bilo; ni bruhal, svetloba ga ni motila, tudi bolečine v mišicah in sklepih, se niso pojavile. Zatrdelost vratu, ki je tako tipična  pri KME, se pri njem ni pojavila. 

Sledila je punkcija kostnega mozga, potek začetkov zdravljenja bolezni oziroma lajšanja simptomov, zdravila za to bolezen namreč ni, opiše Žarko Stevanovič, ki si je tisti prvi dan v bolnišnici najbolj zapomnil.

klopni meningitis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Moram reči, da je bila to zelo neprijetna izkušnja, ponudijo ti namreč, da se podpišeš zaradi tveganja poškodbe živca. Takrat sem razmišljal, le zakaj se nisem cepil. Če se bi, se namreč to ne bi zgodilo. Največja ironija ob vsem tem pa je ta, da sem se pred tem dogovarjal za cepljenje, pravzaprav sem že imel dogovorjen termin, predvsem zaradi otrok, s katerimi smo bili takrat veliko več v gozdu." je obžaloval.

V bolnišnici je preživel pet dni, kjer se je pod vplivom protibolečinskih tablet dobro počutil. Zato so ga odpustili domov.

Meningitis možgani | Avtor: Profimedias Profimedias

Ko ti zatečejo možgani

"Po dveh dnevih se je začela bolečina, ki se je sploh ne da opisat. Kričal sem od bolečine, tako dolgo, da sem se na koncu enostavno odklopil, kot da bi se navadil nanjo. Žena bi vam lahko povedala, da se mi je takrat pojavila močna agresivnost, čeprav se tega ne spomnim več," je dejal Žarko, ki se je po šestilh urah kome zbudil v bolnišnici, z močnim glavobolom, ki mu ni hotelo biti konca.

 "To izkušnjo prav vsakemu povem"

"Po tem se je zgodilo to, kar vsakemu povem, saj je bilo to še prav posebej grozljivo zame. Zdravnica me je namreč vprašala, koliko je pet plus dve, pa nisem vedel. Da sem to izračunal, sem potreboval celih petnajst minut. Sploh si ne znate predstavljati, kako grozljiva izkušnja je to," se spominja Žarko, ki jo je, kot je dejal, za razliko od drugih, še kar dobro odnesel. Ni ga motila svetloba, ni ga motil zvok.

"Moj stric je ravno tako zbolel za to boleznijo in je bil zaradi tega celo na vozičku. Skoraj dve leti je potreboval, da je spet shodil. Posledice so lahko zelo hude," je dejal in dodal: "Kar se mene in mojih posledic tiče, sem imel težave pri branju oziroma imel sem občutek, kot da gledam z nasprotne strani daljnogleda, sto metrov vstran. Za en stavek sem potreboval pet minut."

Nazaj v službo

Ker je bilo treba nekaj narediti, sej je odločil za "možgansko telovadbo", z branjem knjig, predvsem takšnih v angleškem jeziku. Bo bolniškem staležu, ki je trajal štiri mesece, je bilo treba nazaj v službo, ta pa zahteva veliko dela z dokumenti. Službo je sicer obdržal, čeprav je sedaj nekoliko težje: "Končna posledica je slabša koncentracijo, vse lahko delam, vendar za to potrebujem več časa," je o posledicah KME, ki pri vsaj polovici bolnikov pusti trajne, tudi zelo hude poškodbe, povedal Žarko.  

 

vanda.levstik@zurnal24.si 

Komentarjev 6
  • Darko Gavric 21:13 25.september 2016.

    in potem še dopišite ... klopni se da cepit...pozabljamo pa da je komarni meningitis v porastu in da imamo več kot 40 različnih vrst komarjev v Slo...ki po moznosti povzrocijo enako skodo kot klopni

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:53 25.september 2016.

    aja pa še neki; vzet morš repelent za klopa; tisti za ostali mrčes nimajo učinka pri klopih.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:53 25.september 2016.

    "V gozdu so čistili leske in čeprav je bil namazan z repelentom, ga je pičil klop, oziroma dva, kot je pozneje opazil doma."Delo verjetno ne traja samo 3-4 ure kolikor dolgo zdrži običajen repelent. Poleg tega se je treba ...prikaži veča pa na debelo namazat..napaka ki jo naredi večina.