Zdravje > Aktualno
7223 ogledov

Krvna skupina vpliva na to ali jim bo uspelo rešiti življenje

Urgenca
Novo odkritje o značilnostih krvnih skupin.

Delo na urgencah pogosto zahteva nadčloveške napore zdravstvenega osebja, da bi nekoga ohranili pri življenju, vendar rezultati japonske študije kažejo, da na uspeh, skupaj s številnimi pogoji, vpliva tudi bolnikova krvna skupina.

zdravstvena kartica Transfuzija Zdravje Resnični razlog, da krvne skupine nimate na kartici

Rezultati nove študije, katere namen je bil analizirati stopnjo smrtnosti pri 900 bolnikih s hudimi poškodbami, ki so jih sprejeli na oddelke za nujne primere bolnišnice v Tokiu so pokazali, da imajo osebe s prav določeno krvno skupino večje tveganje za smrt.

"Izguba krvi je eden glavnih vzrokov za smrt težje poškodovanih pacientov, zato smo raziskali morebitno povezavo različnih krvnih skupin in smrtnih faktorjev. Želeli smo preučiti hipotezo, da je preživetje po resni poškodbi odvisno od vrste krvne skupine," je pojasnil Dr. Watar Takayama z Oddelka za medicino univerze v Tokiu. 

Krvna skupina | Avtor: Profimedia Profimedia
Podatki so pokazali, da je imela krvno skupino "0" skoraj tretjina (32 odstotkov) hudo poškodovanih bolnikov iz študije. Stopnja umrljivosti pri bolnikih s to krvno skupino pa je za tretjino višja (28 odstotkov) od bolnikov z drugimi vrstamii krvi, ki so bili prav tako vključeni v študijo. 

Razlika očitna

Razlika je torej očitna, vendar je bila študija samo opazovalna, kar pomeni, da je nemogoče podati natančen odgovor o vzrokih, so opozorili znanstveniki v študiji objavljeni v časopisu Critical Care.

Čeprav natančnega oodgovora niso dobili, raziskovalco menijo, da je eden od razlogov večja ali manjša sposobnost strjevanja krvi, ki jo ima določena krvna skupina.

Prevlada nad pozitivnimi značilnostmi krvne skupine

Za krvno skupino "0" je značilna manjša sposobnost strjevanja ( koagulacije) krvi, pojasnjujejo avtorji. "Številne študije so pokazale, da je pri bolnikih s krvno skupino" 0 "stopnja sposobnosti strjevanja krvi nižja za 25 do 30 odstotkov, kar poveča nevarnost prekomerne krvavitve. Vzrok je tako imenovani Willebrandov faktor (vWF)- krvni glikoprotein, ki ima osrednjo vlogo pri primarni oziroma žilni hemostazi (ustavljanje krvi)," je pojasnil Takayama.

Če je hipoteza pravilna, zmanjšana nagnjenost k koagulaciji ob hudi poškodbi prevlada nad pozitivnimi značilnostmi te najpogostejše krvne skupine, ki je sicer najbolj primerna za transfuzijo.

kri, krvna skupina Ste med srečneži? Zdravje Ljudje s to krvno skupino imajo manjše tveganje za srčni infarkt

 Dr. Takayama in sodelavci poudarjajo, da je treba izvesti dodatne raziskave, ki bi dokazale, da hudo poškodovani bolniki s kvno skupino "0" pogosteje umirajo zaradi krvavitev iz krvnih žil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice