Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Kvartopirci si prej opomorejo

Kvartanje Profimedias
Predmet medicinske študije kvartanje ob rehabilitaciji po možganski kapi.

Igre s kartami, tudi tiste najbolj preproste ( vsi poznamo igro imenovano vojna), pa metanje kock in nenazadnje video igrice, vse to blagodejno vpliva na ljudi, ki so preživeli možgansko kap, sporočajo kanadski raziskovalci.

Ob včeraj objavljeni raziskavi v pomembni znanstveni reviji Lancet Neurology, so omenjeni raziskovalci dejali, da pravzaprav ni pomembno, katero vrsto rehabilitacije bolnik uporablja, pomembno je le to, da intenzivno aktivira roke in ponavlja njihovo gibanje.

V raziskavi v Kanadi je sodelovalo 141 bolnikov. Vsi so preživeli možgansko kap in so bili pripravljeni igrati karte po eno uro na dan.

Kot so poudarili zdravniki, so ti bolniki že po štirinajstih dneh tovrstne rehabiitacije izredno napredovali v motoričnih sposobnostih: "Vsi smo ljubitelji novih tehnologij, zato smo prepričani, da so učinkovitejše od staromodnih strategij zdravljenja. Včasih zato naredimo napako. V tem primeru smo ugotovili, da so lahko preproste in vsakodnevne rekreacijske dejavnostiučinkovitejše in uspešnejše kot najnovejša tehnologija," je ob predstavitvi raziskave dejal vodja znanstvenega teama Gustavo Soposnik iz bolnišnice St. Toronto. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.