Zdravje > Aktualno
26 ogledov

Lahko trajajo tudi 14 let

menopavza, gospa Shutterstock
Strokovnjaki v novi raziskavi ugotavljajo, da so ženske različnih etničnih skupin različno dovzetne za pojavnost vročinskih valov v menopavzi.

“Vročinski valovi oziroma vročinski oblivi so ena najpogostejših težav v menopavzi in lahko trajajo kar 14 let,” ugotavlja raziskava objavljena v reviji Jama Internal Medicine. Strokovnjaki ugotavljajo, da so ženske različnih etničnih skupin različno dovzetne za pojavnost te težave.

Raziskavo so strokovnjaki z Wake Forest School of Medicine naredili na 1.500 ženskah, v povprečju so imele ženske vročinske valove okoli 7,4 let. Ugotavljajo pa, da so temnopolte ženske bolj dovzetne za vročinske valove kot belke ali Azijke.

Različne številke

Prej kot se pri ženskah začnejo pojavljati vročinski valovi, dlje bodo trajali, ugotavljajo avtorji raziskave. Pri dveh tretjinah žensk, ki imajo valove, se ti namreč pojavijo v času še preden se pojavi prava menopavza, v tako imenovani perimenopavzi. To obdobje traja od tedaj, ko ženska že opazi simptome menopavze, do zadnje menstruacije. Traja pa lahko nekaj mesecev ali več let.

Pri tistih ženskah, ki imajo vročinske valove že v času perimenopavze, se vročinski valovi v povprečju pojavljajo 11,8 let. Tiste, ki imajo valove šele v menopavzi, pa ti najpogosteje trajajo dve, tri ali štiri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.