Zdravje > Aktualno
130 ogledov

Legionela v javnih objektih

voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje Žurnal24 main
Zdravstveni inšpektorji so ugotavljali prisotnost legionele v javnih objektih, med drugim tudi v športnih dvoranah in kopališčih.

O prisotnosti legionele v vodi se pri nas govori zlasti v povezavi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, vendar pa zdravstveni inšpektorji ugotavljajo prisotnost legionele tudi v drugih javnih objektih, med drugim tudi v športnih dvoranah in javnih kopališčih. V javnih objektih so našli legionelo v tretjini odvzetih vzorcev.

Zdravstveni inšpektorji so lani opravili skupaj 6.324 inšpekcijskih pregledov na področju nalezljivih bolezni in odvzeli 55 vzorcev vode za laboratorijske analize na mikrobiološke parametre. Na podlagi ugotovitev nadzora je bilo izrečenih skupaj 1.515 ukrepov, od tega 1.359 upravnih ukrepov in 156 prekrškovnih ukrepov.

V hotelih je ni bilo

V 60 odstotkih pregledov javnih objektov so inšpektorji ugotovili neskladnosti pri izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje razmnoževanja legionel v vodovodnem omrežju, medtem ko so prisotnost legionele našli v tretjini od 50 odvzetih vzorcev vode, je razvidno iz letnega poročila zdravstvenega inšpektorata.

Od tega so vzorce vode vzeli v 25 športnih dvoranah, ki spadajo med javne objekte. Legionelo so našli v 17 odvzetih vzorcih - na območju Celja, Dravograda, Kranja, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote in Nove Gorice, medtem ko je niso našli le na področju Kopra in Novega mesta. Prav tako so vzeli vzorce v dveh hotelih, kjer pa legionele niso našli.

Bazeni in kopališča

Inšpektorji so lani opravili 446 pregledov pri upravljavcih bazenov in kopališč. Pri tem so odvzeli 135 vzorcev kopalnih vod za laboratorijske analize na mikrobiološke, kemične in fizikalne parametre in izrekli skupaj 339 ukrepov. Največ neskladnosti so zabeležili pri vodenju obveznih evidenc, pri pregledu higienskega stanja in vzdrževanja na kopališčih pa je bilo največ primerov neskladnosti pri vzdrževanju bazenske ploščadi, bazenčkov za noge oziroma bočnih prh pri prehodu na bazensko ploščad ter prh.

bazen | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Od 135 odvzetih vzorcev kopalne vode ni bilo ustreznih 37 vzorcev. V dveh so našli legionelo, v enem pa bakterijo e.Coli. V sedmih vzorcih je bila voda motna oziroma so inšpektorji ugotovili neustrezno koncentracijo prostega klora. Legionelo so inšpektorji lani našli tudi v vodooskrbnih sistemih. Od 80 odvzetih vzorcev so jo našli v šestih vzorcih, še pogosteje, v 16 vzorcih so ugotovili prisotnost koliformnih bakterij. sledili so bakterije E.coli, šest vzorcev, enterokoki, trije vzorci in Clostridium perfringens, dva vzorca.

Pri težji obliki se razvije plučnica

Čeprav je bilo 18 vzorcev neskladnih, pa je bilo le šest vzorcev ocenjenih kot zdravstveno neustreznih, medtem ko ostali niso predstavljali neposrednega tveganja za ljudi, saj so bili preseženi le indikatorski parametri. Bakterija legionela sicer povzroča bolezen legionelozo. Obstajata blažja vročinska oblika legioneloze (Pontiaška vročica) in težja oblika, pri kateri se razvije pljučnica. Ime legionarska bolezen izhaja iz izbruha, ki se je pojavil med udeleženci konvencije ameriških legionarjev leta 1976 v filadelfijskem hotelu.

Legionele so prisotne v naravnih vodnih okoljih, a je število bakterij v naravnem okolju majhno, tako običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Legionele iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje, v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo itd. Najbolje pa razmnožujejo v topli vodi in takrat lahko predstavljajo tveganje za ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.