Zdravje > Aktualno
2747 ogledov

Luskavica: Najpogosteje se pojavi med 20 in 40. letom

luskavica Shutterstock
To je bolezen, za katero v Sloveniji trpi 40 tisoč ljudi.

Pri ljudeh, ki obolevajo za hudo obliko psoriaze oziroma luskavice obstaja dvakrat večje tveganje, da bodo umrli prezgodnje smrti, piše v lanski številki publikacije Journal of Investigative Dermatology. Znanstveniki opozarjajo, da so povečano stopnja smrtnosti ugotovili pri ljudeh, ki imajo več kot deset odstotkov prizadete kože telesa. Pri tistih z blago luskavico je bilo tveganje za prezgodnje smrt celo nižje kot pri tistih, ki je niso imeli.

Svetovni dan luskavice, ki ga zaznamujemo danes, pa poudarja, da je bolezen potrebno čim prej odkriti in zdraviti, sicer za to boleznijo po svetu trpi125 milijonov ljudi, v Sloveniji okoli 40 tisoč.

Najpogosteje pojavlja pri ljudeh med 20. in 40. letom starosti, so pojasnili v Društvu psoriatikov Slovenije. Sicer podatki zadnjih let kažejo, da so ljudje, ki obolevajo za to kožno boleznijo, nasploh slabšega zdravja. Spopadajo se namreč s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo in visokim holesterolom - vse to so dejavniki, ki skupaj z luskavico samo še povečujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Luskavica nastane tako, da imunski sistem kože pomotoma sproži obrambni odziv.

Za bolezen je značilna pordela koža, prekrita z luskami zlasti na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in lasišču. Prizadene lahko tudi nohte, kožo na podplatih in dlaneh ter v genitalnem predelu.

Luskavica | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Med ključnimi dejavniki nastanka luskavice je pretirano dejaven imunski sistem. V primeru luskavice imunski sistem napade zdrave kožne celice, enako kot če bi se branili pred okužbo. Zato nastaja preveč zdravih celic. Ker jih je preveč, se kožne celice prehitro pomikajo na površino kože. Njihov cikel ne traja več tednov, temveč le nekaj dni. Telo odmrlih celic ne more tako hitro odstraniti, zato se kopičijo na površini kože.

Stres, akutne okužbe, predvsem s streptokoki, poškodbe kože (opekline, po operacijah ipd.), nekatera zdravila (beta blokatorji, z litijem), alkohol, so dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek in  razvoj luskavice.
 

Raziskave so pokazale desetodstotno možnost, da bodo potomci zboleli za luskavico, če za njo trpi eden od staršev. Bolezen je potrebno zdraviti celostno, saj luskavica ni zgolj kožno obolenje, ampak resna sistemska bolezen. Bolniki z luskavico se soočajo tudi s predsodki v družbi. V društvu psoriatikov zato pripravljajo akcije ozaveščanja ljudi o bolezni.

Psoriatični artritis

Sicer lahko luskavica močno poslabša kakovost življenja.Tako ima kar tretjina bolnikov z luskavico tudi psoriatični artritis, ki lahko, če ni dovolj zgodaj odkrit, povzroči trajne okvare sklepov ali celo invalidnost. Sodobna zdravila pa lahko bolnikom omogočijo, da bolezen ne le obvladujejo, ampak si povrnejo življenje na raven pred razvojem bolezni.

Zdravila ne učinkujejo enako

Namen zdravljenja luskavice je zmanjšati simptome in obvladovati vnetne procese v telesu. Zdravila tako pomagajo odstranjevati luske, gladiti kožo, upočasniti pretirano nastajanje kožnih celic ali zaustaviti vnetni proces. Vsa zdravila niso učinkovita pri vseh bolnikih. Zdravilo, ki pri eni osebi dobro učinkuje, je lahko pri drugi neučinkovito.

Resolucija o luskavici

Da gre za zelo zahtevno bolezen, ki močno poslabša kakovost življenja, je prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Maja 2014 je namreč njena generalna skupščina sprejela resolucijo o luskavici. Prepoznala jo je kot kronično, nenalezljivo, bolečo bolezen, ki močno omeji ali celo iznakazi bolnike in za katero ne obstaja dokončna ozdravitev.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice