Zdravje > Aktualno
11 ogledov

"Matere se bojijo cepiti otroke"

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
V Italiji se na razsodbo sodnika odzivajo tudi politiki. Odločil je namreč, da obstaja v primeru devetletnega dečka vzročna povezava med cepljenjem s cepivom InfanrixHexaSk in med pojavom avtizma.

Odzivi na razsodbo sodišča o povezavi med boleznijo devetletnika in cepljenjem so v Italiji zelo burni, piše La Repubblica. Sodnik milanskega delovnega sodišča je namreč odločil, da obstaja v primeru avtističnega dečka, ki je bil leta 2006 cepljen s cepivom InfanrixHexaSk, vzročna povezava med cepljenjem med pojavom avtizma. Tamkajšnje Ministrstvo za zdravje bo moralo dečku plačevati doživljenjsko rento.

"Gre za nepreverjene povezave"

“Gre za nenavadno sodbo,” komentira predsednica komisije za zdravje v senatu, Emilia Grace De Biasi. “Rada bi razumela, na podlagi katerega znanstvenega dokaza je bila izrečena sodba. Gre za nepreverjene povezave, ki pa javnosti sporočajo, da cepljenje povzroča razne bolezni,” opozarja. Dodaja, da moramo biti pozorni, saj smo zaradi cepljenja izkoreninili veliko bolezni. 

Zaskrbljujoče je, da ta nenehna negativna mnenja o cepljenju ustvarjajo nezaupanje in paniko pred nečem, kar je zelo pomembno in rešuje življenja,” pravi predsednik Združenja farmacevtskih podjetij – Farmindustrije, Massimo Scaccia. “Kdor bo še naprej širil negativna mnenja o cepljenju, bo moral prevzeti odgovornost. Matere se bojijo cepiti otroke. Ko bodo otroci resno zboleli, pa bo morda že prepozno,” dodaja.

Omenil je tudi primer ebole: “Ko pa pride do takšnega primera, vsi sprašujejo, kje je cepivo.” Izpostavil je podatek, da se pri vsakem evru, ki je namenjen za cepljenje, prihrani 24 evrov pri zdravstveni oskrbi. V tem vidi dokaz, da bi bilo za farmacevtsko indutrijo iz finančnega vidika bolj priročno, če bi ljudje obolevali in bi se več zapravilo za oskrbo.

"Obstajajo taki, ki imajo posledice"

“Nujno bi bilo odpreti razpravo o možnih posledicah cepljenja,” pa pravijo v italijanski zvezi oškodovanih pri cepljenju Condav. Želijo si, da bi se pred cepljenjem izvajali posebni testi, s katerimi bi ugotovili, kdo je najbolj ogrožen in pri kom bi se lahko pojavile negativne posledice. “Ne želimo vojne, ne verjamemo v čarovnice in šamane,” pravi predsednica Nadia Gatti. “Ne pravimo, da vsa cepiva vedno negativno vplivajo. Ne moremo pa trditi nasprotnega, saj obstajajo taki, ki jim je cepljenje pustilo posledice na zdravju,” pravi in dodaja, da je med njimi tudi njena hčerkica. 

Komentarjev 1
  • erikkk 23:28 30.november 2014.

    Otroka še nekak lahko rešiš brez cepiv... če pa cepivo vpliva na zdravje otroka , ga nikoli ne pozdraviš , mu uničiš celo življenje...JAZ od cepiv čimbolj daleč stran ...Domnevam da v zdravstvu finančno škriplje ker ...prikaži več ni več toliko denarja na račun cepljenja ... zdej pa taka panika s takimi in podobnim i članki ... sam k je vbrez učinka ... to pr folku več ne pali ...