Zdravje > Aktualno
19 ogledov

Materinstvo za vedno spremeni ženske možgane

Dve deklici sta idealna kombinacija. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vzrok je v valu estrogena med nosečnostjo.

Materinstvo za vedno spremeni možgane žensk in njihov odziv na hormone, ugotavlja raziskava Liise Galea iz Univerze British Columbia. Vzrok je v valu estrogena med nosečnostjo, ki lahko vpliva na razvoj ključnih področij centralnega živčnega sistema. Z raziskavo so želeli ugotoviti, ali lahko hormonalna terapija v času menopavze vpliva na pojav Alzheimerjeve bolezni.

Odvisno od materinstva 

V raziskavi so ugotovili, da ima estradiol, ki je vrsta estrogena, veliko pozitivnih učinkov na naše možgane. Estradiol je sicer prevladujoč pri mladih ženskah. Pri estronu, ki prevladuje pri starejših ženskah, pa niso našli takšnih učinkov. Raziskava na miškah je pokazala, da se učinki estrona razlikujejo glede na to, ali je miška doživela materinstvo ali ne. Hormonske terapije, ki temeljijo na estronu, so v resnici oslabile zmožnost učenja in dojemanja pri samičkah v srednih letih, ki so rodile. So pa terapije izboljšale možnost učenja pri tistih samičkah, ki niso nikoli rodile. Strokovnjaki domnevajo, da velja isto za ljudi.

Domnevajo, da val estrogena v nosečnosti lahko poveča ponovno rast živčnih celic v predelu možganov, ki je odgovoren za spomin in orientacijo. Oba, tako estradiol kot estron povečata rast celic v tem predelu možganov, a le estradiol pomembno poveča preživetje teh novih nevronov in izboljša učinkovitost mišk v testih spomina in orientacije.   

anja.ščuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.