Zdravje > Aktualno
76 ogledov

Med možgansko operacijo zaigral serenado

Operacija Youtube
Med operacijo so ga zbudili in mu v roke potisnili kitaro.

40. letni Roden Batista iz brazilskega mesta Santos je moral na možgansko operacijo. Po hudih bolečinah in napadih, so namreč zdravniki ugotovili, da mu v glavi raste tumor.

Nevrokirurgi so mu predlagali dve opciji; operacija pod popolno anestezijo ali metodo, pri kateri je pacient pri popolni zavesti. Poleg tega so predlagali, da vzame v roko kitaro in kar med posegom kaj zaigra.

Po pisanju lokalnih medijev, lahko zdravniki na tak način ugotovijo, če je med operativnim posegom prišlo do morebitnih napak, ki vplivajo na funkcijo možgan.

Kot je razvidno s posnetka, so Batisto, ki je po poklicu sicer računalničar, najprej uspavali, vendar ga še med samo operacijo zbudili.

Najprej se je pogovoril z ženo,  za tem pa je v roke dobil kitaro. Na veselje zdravniške ekipe jim je pacient zaigral znano brazilsko serenado.
Če bi se Batista med posegom ustavil oziroma kitare ne bi mogel več igrat, bi kirurgi, še preden bi bilo prepozno, preverili, v katerem možganskem delu prihaja do motenih signalov, ki vplivajo na gibanje, govor in čutila.

Operacija je uspela, pacient pa je že zapustil bolnišnico.    

Spomnimo, pred letom in po so na Nizozemskem z operacijo na možganih slovenskemu opernemu pevcu odstranili tumor. Ambrož Bajec Lapajne je med posegom pel operne arije.

Lani je nekdanji kitajski glasbenik, ki je zaradi redke poškodbe možganov naenkrat prenehal igrati kitaro, je spet začel brenkati med operacijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • max 21:19 07.marec 2017.

    Tole pa je povezava izpred treh let. To je natanko toliko kolikor ste slovenski novinarčki zaostali za svetovnimi novicami.https://www.youtube.com/watch?v=TB031Rv34qc