Zdravje > Aktualno
773 ogledov

Menijo, da so ljudje z očali bolje zaščiteni pred virusom

Profimedia
Razlog je preprost, tisti z očali si manj pogosto drgnejo oči.

Manjša indijska študija je pokazala, da je verjetnost okužbe z novim koronavirusom pri ljudeh, ki nosijo očala, trikrat manjša kot pri tistih brez očal. Razlog je preprost, tisti z očali si manj pogosto drgenejo oči. 

V nerevidirani študiji so raziskovalci lani poleti v bolnišnici na severu Indije v dveh tednih preučevali 304 ljudi (223 moških in 81 žensk). Bolniki so bili stari med 10 in 80 let in so vsi poročali o simptomih covida.

19 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da večino časa nosijo očala, vsaj osem ur na dan, poroča Sunday Telegraph.

Indijski raziskovalci pravijo, da lahko dolgotrajno nošenje očal prepreči ponavljajoče se dotikanje in drgnjenje oči in s tem potencialni prenos virusa. Oči so po njihovem pomemben kanal, ki omogoča prodor SARS-CoVa-2 v telo. Sicer se posameznik v povprečju v eni uri dotakne obraza 23-krat, oči pa povprečno trikrat na uro. 

Ugotovili so, da bi lahko bila očala zaščitni dejavnik pri ljudeh, ki so pogosto v stikih z drugimi in bi tako lahko zmanjšali tveganje za prenos virusa skozi oči. Ob tem je treba seveda poudariti, da gra za manjšo, nerevidirano študijo.

Ne velja se torej zanašati na to, da nas bo pa zdaj rešila že dioptrija, zaradi katere potrebujemo očala. Še vedno bo treba vzdrževati primerno razdaljo, nositi masko in si razkuževati oči. Samo tako se lahko najbolje zaščitimo pred okužbo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.