Zdravje > Aktualno
29772 ogledov

Menjajo kartice zdravstvenega zavarovanja

zdravstvena kartica Žurnal24 main
Letos bo zamenjanih dobrih 50 tisoč kartic. Kaj storiti, če jo izgubite?

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanja so pričeli oktobra leta 2018 samodejno menjavati kartice zdravstvenega zavarovanja, izdane po letu 2008, ker jim je potekla desetletna veljavnost. Od takrat pa do konca lanskega leta 2019 so zamenjali 157.555 takšnih kartic, tretja generacija je na vrsti letos. "Zamenjava teh kartic je potrebna zaradi njihove omejene veljavnosti, saj uporabljajo varnostne mehanizme, ki temeljijo na digitalnih potrdilih, ki so časovno omejeni na deset let. V letošnjem letu bo teh kartic zamenjanih skupaj 52.506," nam je pojasnil Damjan Kos iz Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi  pri ZZZS.

Zamenjava je brezplačna, novo dobite po pošti

 | Avtor: ZZZS ZZZS
Brez zamenjave te kartice zdravstvenega zavarovanja niso več uporabne. Vsi zavarovanci, ki jim bodo kartico zamenjali, bodo mesec dni pred potekom veljavnosti kartice zdravstvenega zavarovanja prejeli novo s priloženim spremnim dopisom, ki vsebuje vsa potrebna pojasnila. Zamenjava kartice je brezplačna.

Nekateri jo imate od začetka

Seveda je veliko takšnih s staro kartico (slika levo), nekateri jo imate od začetka, še vedno deluje in tudi bo. Na ZZZS pojasnjujejo, da tako imenovana kartica prve generacije, ki vam jo je zavod izdal med letama 2000 in 2008, vsebuje varnostni mehanizem brez časovne omejitve, kar pomeni neomejeno veljavnost. "Zaradi neomejene veljavnosti varnostnega mehanizma, prve generacije kartic (izdane do leta 2008) ne menjamo samodejno. Lahko pa zavarovana oseba sama naroči novo kartico na najbližji izpostavi ali območni enoti ZZZS ali preko spleta. V primeru okvare ali nedelovanja takšne kartice, je ta za zavarovano osebo brezplačna," je še pojasnil Kos.

Kako preveriti veljavnost?

Datum veljavnosti kartice je vidno izpisan na zunanjosti samo novih kartic, ki so bile zdane od 22.10.2018 dalje (primer spodaj). Starost kartic lahko zavarovane osebe preverijo v ZZZS Službi za poslovanje s karticami na tel. št. 01 / 30 77 466 ali pri območnih enotah in izpostavah ZZZS.

 | Avtor: ZZZS ZZZS

Začasno potrdilo

Če ste jo izgubili, je okvarjena ali so se spremenili vidni podatki na kartici, lahko naročite po spletu tukaj. Z uspešnim naročilom boste preklicali obstoječo kartico, zato boste za čas do prejema nove kartice po elektronski pošti prejeli začasno potrdilo, ki ga skupaj z osebnim dokumentom lahko uporabite za uveljavljanje zdravstvenih storitev. V primeru, da je vaša nova kartica plačljiva, boste po elektronski pošti prejeli še račun. Naročeno kartico vam bodo poslali na naslov za vročanje, v roku 14 dni po uspešnem naročilu oz. plačilu računa.

Kdaj je treba plačati?

Za kartico morate plačati (če ste jo uporabljali manj kot 10 let). V vmesnem času lahko namesto kartice uporabljate začasno potrdilo, ki ga prav tako prejmete od Zavoda za zdravstveno zavarovanje, izdelava nove zdravstvene kartice pa stane 3,51 evra. Novo izkaznico boste prejeli po pošti v 14 dneh. V primeru sprememb osebnih podatkov, morate o tem obvestiti ZZZS, ki vam bo izdal novo kartico brez dodatnih stroškov.

Kaj vsebuje kartica?

Na zunanjosti kartice so zapisani le osebno ime imetnika kartice, rojstni datum, ZZZS številka in številka izvoda kartice ter številka izdajatelja. V čipu kartice pa so zapisani le ZZZS številka, številka izvoda kartice, osebno ime imetnika kartice, spol in rojstni datum. Drugih podatkov (npr. medicinskih) na kartici ni. Kartica je le ključ za dostop do podatkov, ki so potrebni za uveljavljanje pravic iz zdravstvenega zavarovanja.

 

 

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:24 13.februar 2020.

    Kartica naj bi bila evropska samo ena ,če greš v tujino domača ne velja moraš imeti evropsko torej brez veze imeti dve

  • tlacan 12:51 12.februar 2020.

    Zanimivo; Prva generacija kartic nima časovne omejitve zaščite in je še vedno dovolj varna, da jo zamenjajo samo, če ne deluje. Zakaj so potem naredili certifikate, ki so časovno omejeni ? A ni to potrata davkoplačevalskega denarja ? Če pa ...prikaži veča že zagovarjajo ta corkus z višjo stopnjo varnosti, naj zamenjajo tudi prvo generacijo kartic saj imajo imetniki teh kartic enako pravico do varnosti, kot ostali državljani !