Zdravje > Aktualno
236 ogledov

Šabeder. "Lahko odstopim tudi ob koncu dneva"

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič
Bo vlada Marjana Šarca ob še enega ministra?

Potem, ko so poslanci državnega zbora na včerajšni seji odbora za zdravstvo sprejeli predlagane spremembe zakona, ki ureja zdravstveno zavarovanje, se je dopoldne odzval minister za zdravje Aleš Šabeder. Povedal je, da bo odstopil, če je odločitev odbora  nezaupnica njegovemu delu. 

Na odboru DZ za zdravstvo so namreč obravnavi predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v zakonski predlog vnesli uvedbo pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

Minister Aleš Šabeder je sredino odločitev odbora DZ za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, označil za del politike. A če je to nezaupnica njegovemu delu, bo odstopil, napoveduje. Pogovor s premierjem Marjanom Šarcem bo po Šabedrovih navedbah potekal tudi v tej smeri.

Po ministrovih navedbah je sicer prezgodaj govoriti o tem, ali bo Šarcu danes ponudil svoj odstop. "To je del politike, če pa je to nezaupnica, lahko tudi odstopim ob koncu dneva," je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal minister za zdravje

Minister sicer pripravlja celovit predlog prenove zakona o zdravstvenem varstvo in zdravstvenem zavarovanju. Sredina odločitev odbora je po Šabedrovih navedbah del politične volje, sledi pa celostna prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer bodo uredili solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli na zavod za zdravstveno zavarovanje, ter druge odprte zadeve. Dolgotrajno oskrbo urejajo v ločenem zakonu, a po ministrovih besedah razmišljajo o združitvi obeh dajatev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.