Zdravje > Aktualno
36 ogledov

Mlada mamica kar šest dni brez pljuč

Melissa brez pljuč Youtube
Kanadski zdravniki so s posegom, ki si ga doslej ni upal opraviti nihče na svetum rešili življenje mladi materi. Da bi preživela, so ji odstranili pljuča.

32- letna Melissa Benoit je aprila prispela v bolnišnico v Torontu s hudo okužbo pljuč. Ker je od rojstva obolevala za cistično fibrozo, so zdravniki kaj hitro ugotovili, da ji ostaja le še nekaj ur življenja, če ne bodo ukrepali, piše The Guardian: "To je bila težka odločitev, saj smo se podali v neznano," je povedal predstavnik bolnišnice Niall Ferguson.

Pljuča si niso mogla več opomoči, tako da je bila edina rešitev presaditev, ki pa je zaradi njenega slabega niso mogli izvesti. Bolnico so priključili na naprave za ohranjanje življenja, vendar je bila bakterija preveč odporna, antibiotiki niso prijeli, padal je krvni tlak. Organi so začeli odpovedovati drug za drugim.

Zdravniki so se zato odločili, da storijo nekaj, o čemer so sicer že razmišljali poprej, le poguma za to ni bilo:"Zavedali smo se, da je vprašanje ur, preden bo umrla.To nam je dalo poguma, da smo si rekli, če bomo rešili to žensko, jo bomo zdaj," je povedal kirurg Shaf Keshavjee, ki je sodeloval v ekipi treh kirurgov.

Trije kirurgi so jo operirali devet ur

Zdravniki so ji torej odstranili pljuča, v upanju, da bo s tem izginila tudi okužba, ki se je širila po vsem telesu. Poseg je trajal devet ur, telo je bilo namreč tako vneto in napolnjeno s sluzjo, da je tudi črpanje zahtevalo precejšen napor.

Že dvajset minut po odstranitvi pljuč se je krvni tlak normaliziral tako, da ni več potrebovala zdravil za njegovo ohranjanje. Srce so ji povezali z majhnimi umetnimi pljuči, medtem ko so druge naprave skrbele za krvni obtok:

"Šest dni je bila priključena na umetna pljuča, umetno srce in umetne ledvice," je povedal dr. Keshavjee, ki je pojasnil, da niso vedeli, kako dolgo bo lahko živela tako. Po šestih dneh se je našel primeren darovalec in sledila je uspešna presaditev pljuč.

Od takrat se ji je zdravje popravilo, čeprav je nekajmesečno ležanje v bolnišnični postelji zahtevalo svoj davek. Mišice so tako oslabele, da je šele prejšnji mesec začela hoditi z oporo.

Medtem je izvedala, da je pred njo še ena presaditev, saj so ji zaradi okužbe odpovedale še ledvice, ki pa jih bo darovala njena mama: "Stvari so bile tako dolgo tako slabe, da je zdaj moralo biti vse v redu," je povedal njen mož Chris.

Melissa je dejala, da je sprva mislila, da sanja, ko so ji povedali, kaj se je zgodilo: "Potrebuješ kar nekaj časa, da se zavedaš, kaj se je zgodilo. Jaz enostavno nisem mogla vsega povezati. Dobesedno z roba smrti se mi je uspelo vrniti v običajno.družinsko življenje. Zelo sem hvaležna in vesela," je povedala.

dezurni@zurnal24

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.