Zdravje > Aktualno
113 ogledov

Mlado dekle umrlo zaradi plesne droge

Ecstasy Profimedias
Veliko Britanijo je pretresel nov primer smrti mladega dekleta po zaužitju plesne droge ecstasy. Policija je pozvala vse, ki so zaužili podobno roza tabletko, da poiščejo zdravniško pomoč.

Britanska najstnica je umrla, potem ko na prireditvi "Dont't Let Daddy Know (Ne povej očetu, DLDK) v Manchestru zaužila tabletko droge ecstasy.

Ker se je droga prodajala na prireditvi, britanska policija svari vse, ki so zaužili podobno tabletko, da poiščejo zdravniško pomoč. "Pozivamo vse, ki so morda vzeli to obliko ecstasyja, poznano kot "MasterCard", da se oglasijo pri zdravniku," je sporočila britanska policija. "Četudi ste tabletko vzeli več ur nazaj, je lahko še vedno v vašem telesu in lahko resno poškoduje vaše zdravje."

Umrla v bolnišnici

Ecstasy | Avtor: Profimedias Profimedias
17- letnica je imela negativno reakcijo na tabletko ecstasyja, ki je poznan kot "MasterCard", in je po podatkih policije kmalu za tem umrla v bolnišnici. O reakciji na tableto pri dekletu je bila policija obveščena okoli 5. ure zjutraj. 

Dogodka DLDK, ki se je začel v nedeljo ob 9. uri zvečer in je trajal do šeste ure zjutraj v ponedeljek, se je udeležilo kakih 5000 ljudi. Policija je prepričana, da je več oseb zaužilo omenjeno drogo, ki se je prodajala na prireditvi.

Ne gre za prvi primer

Pred dobrim mesecem je v Veliki Britaniji zaradi zaužitja iste tabletke umrla 16-letna Sky Nicol. Policija ocenjuje, da je vzela večjo količino droge, preden je umrla, domnevno zaradi srčnega zastoja. Britanski mediji so lansko leto poročali tudi o več smrtih tudi zaradi zaužitja ecstazyja z oznako S ("Superman"). 

Preiskovalci ocenjujejo, da so tabletke, ki so povzročile smrt, vsebovale visoko koncentracijo kemične spojine PMMA, namesto MDMA, ki je običajno glavna sestavina ekstazyja. 

Zakaj je PMMA nevaren?

Parametoskimetilamfetamin (PMMA) je nevaren predvsem zato, ker se učinki pojavijo kasneje, kot pri zaužitju amfetamina ali ekstazija. Uporabniki lahko zato predozirajo samo drogo, misleč, da je slabša oz. šibkejša.

Ecstasy | Avtor: Profimedias Profimedias
Posledica zaužitja učinkovine PMMA je lahko pospešen in nepravilen utrip srca, haluciniranje, tresenje, povišanje telesne temperature, vznemirjenost, uporaba pa lahko privede tudi do smrti, ki nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca, ali pa kot del daljšega procesa, ki se začne s prej omenjenimi znaki (tresenje, zmedenost, stiskanjem v prsih, nezavest in odpoved organov.

V preteklih letih več opozoril

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je že leta 2013 opozoril, da so se v Združenem kraljestvu pojavile tabletke, ki so podobne ekstaziju, vendar poleg MDMA lahko vsebujejo tudi nevarne snovi PMA, PMMA in BZP. 

Zaradi uporabe teh tabletk so v Združenem kraljestvu zabeležili več resnih zastrupitev in smrtnih primerov.

Podobna opozorila so še pred tem prišla iz Avstrije, Nizozemske in Norveške.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1