Zdravje > Aktualno
5538 ogledov

Mnogi se ne strinjajo z odpravo tega ukrepa

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
Epidemija upada, zato so v mnogih državah že odpravili. Nekateri to pozdravljajo, drugi pa menijo, da je treba nekatere ukrepe, kot je nošenje mask, še naprej izvajati, predvsem tam, kjer se v enem prostoru nabere veliko ljudi, na primer v javnem prevozu

Obrazne maske zagotavljajo največjo zaščito pred širjenjem delcev, ki prenašajo viruse v zraku, če jih nosijo vsi, piše CNN. Raziskave še kažejo, da lahko maske, tudi če jih drugi ne nosijo, zaščitijo uporabnika. Delujejo kot ovira med delci, pred njihovim vnosom v nos ali usta.

"Včeraj sem potoval z letalom, potem ko je bila odpravljena obvezna maska ​​v javnem prevozu. Sam sem jo nosil," je povedal Chris Cappa, profesor gradbeništva in okoljskega inženiringa na kalifornijski univerzi v Davisu, ki preučuje aerosolne delce in učinkovitost mask.

Profesor je opazil, da se je zmanjšalo število potnikov z masko na obrazu. "Odločil sem se še nekaj časa nostiti masko N95 med potovanji. Bolj me skrbijo  majhni,natrpani prostori, kot so letala, kot veliki relativno odprti prostori, kot so letališča," pravi Cappa.

Stopnja zaščite, ko masko nosite samo vi, je v veliki meri odvisna od dveh dejavnikov; kako dobro se maska ​​oprijema obraza in kako učinkovito material maske filtrira delce, ki lahko prenašajo viruse.

Maske, kot sta N95 in KN95, so na splošno boljše od kirurške maske ali platnene maske, ker se bolje oprimejo obraza. Kirurške maske pa se bolje filtrirajo kot platnene maske, pravi Cappa. "Različne maske bodo bolje ali slabše ustrezale različnim obrazom, zato je pomembno, da najdete takšno, ki vam dobro pristaja," je dejal. "Tudi najboljša maska ​​je dobra le, če se dobro oprijema. Maska N95, ki se dobro oprijema, lahko zmanjša količino potencialno nalezljivih delcev, ki jih vdihnete za več kot 20-krat."

Covid-19, maska | Avtor: Profimedia Covid-19, maska Profimedia

Tudi če so vsi okoli vas brez maske, Cappa pravi, da lahko nošenje dobro prilegajoče se maske N95 zmanjša količino nalezljivih delcev, ki bi jih lahko vdihnili.

Maske iz blaga - te smo uporabljali, ko je primanjkovalo prave zaščitne opreme - lahko filtrirajo velike kapljice. Toda učinkovitejše maske, kot je N95, lahko filtrirajo tudi manjše aerosole ali delce, ki jih okuženi ljudje izdihujejo, je dejala Erin Bromage, izredna profesorica biologije na Univerzi v Massachusettsu Dartmouth.

Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) lahko maske N95 filtrirajo vsaj 95 odstotkov delcev, če so pravilno nameščene na obraz. Kirurške maske ali maske za enkratno uporabo so za približno 5 do 10 odstotkov manj učinkovite kot N95, pravi Bromage.

Študija CDC, objavljena februarja, je pokazala, da je bila pri ljudeh, ki so redno nosili maske, precej manjša verjetnost pozitivnega testa na covid-19 v primerjavi s tistimi,  ki niso nosili mask.

Nošenje maske je "zmanjšalo možnosti pozitivnega testa" na covid-19 za 56 odstotkov med tistimi, ki so nosili platnene maske, 66 odstotkov med tistimi, ki so nosili kirurške maske, in 83 odstotkov med tistimi, ki so nosili maske N95 ali KN95, v primerjavi z ljudmi ki po podatkih CDC sploh ni nosil maske. "Če nihče razen vas ne nosi maske, bi ti odstotki lahko padli," je Cappa povedal za CNN.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 07:37 23.april 2022.

    Vsak posameznik lahko nosi masko kjer to ni izrecno prepovedano ...tako kot je bilo nekoč na bankah .

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:11 23.april 2022.

    "WHO" je v priporočilih o uporabi mask navedla, da neposrednih dokazov o učinkovitosti nošenja mask v splošni javnosti zaradi zaščite pred okužbami dihal, tudi pred covidom-19, za zdaj ni."...Bodo pa določeni lobiji blizu trenutni vladi, ki imajo od preprodaje mask ...prikaži več neposredno korist, to seveda vzpodbujali..Naj povem bistvo, obvezna nošnja, razen v zdravstvenih ustanovah ni smiselna in je protizakonita. Naj se vsak sam odloči ali bo masko nosil ali ne. Zaradi mene jo lahko nosite tudi med seksom.

  • QSprm 22:17 22.april 2022.

    Gradbinec, tko nekak kot nas nepreklicno odstopljeni paja, sicer cist simpaticen, ampak ne prevec bister. Sicer famozna naobrazna navlaka se najbolj opravlja funkcijo talibanisticnega outfit dodatka. Pravo razsvetljenje bo dozivel sele ko bo prisel do spoznanja da je zascita res ...prikaži večs celovita samo v kombinaciji s spodnjicami na glavi.