Zdravje > Aktualno
85 ogledov

Motijo ga homoseksualci

razno 21.01.13. poljub, gej, homoseksualci, pedri, foto: shutterstock Shutterstock
Bralca moti, da ga motijo homoseksualci in vsi drugačni. Zato sprašuje, kaj lahko naredi, da bi to spremenil.

Moti me, da me motijo homoseksualci in drugačni. Kaj naj naredim, na kaj naj se oprem?

Odgovarja svetovalec pri legebitri Bojan Cigan.

Iz vašega vprašanja je razvidno, da imate željo in voljo spremeniti vaš odnos do tistih, ki se zaradi določenih osebnih okoliščin razlikujejo od vas. Pomislite, v čem se sami razlikujete od vaših sorodnic, sorodnikov, prijateljic, prijateljev, sodelavk, sodelavcev … in v čem se oni razlikujejo od vas. Verjetno boste ugotovili, da imate glede določenih pojavov drugačno mnenje, da so vam všeč določene stvari, ki drugim niso in tako naprej. Torej se v določenih pogledih tudi sami razlikujete od drugih.

So pa seveda nekatere osebne okoliščine, ki jih morda težko razumemo, če sami z njimi nimamo osebne izkušnje. To razumevanje lahko otežijo tudi stigma in predsodki, ki jih določena družba ustvari glede posameznikov in posameznic, ki jim je skupna določena osebna okoliščina, na primer spolna usmerjenost.

V teh primerih je smiselno naše predstave o posameznicah in posameznikih z določeno osebno okoliščino ozavestiti, npr. da sami sebe vprašamo, kaj je tisto, česar ne razumemo, ali nas morda celo »moti«. Šele, ko ozavestimo naše predstave, se lahko glede njih informiramo. Ko vemo, česa ne razumemo, kaj nas "moti", lahko poiščemo na primer literaturo ali drug vir informacij, ki nam pomaga, da bolje spoznamo okoliščino, s katero sami nimamo osebne izkušnje.

Za informacije o spolni usmerjenosti, spolni identiteti in spolnem izrazu se lahko obrnete na Društvo Legebitra, kjer vam bomo z veseljem pomagali najti odgovore na vaša vprašanja. Prav tako imamo na voljo veliko zloženk in drugega materiala. Obenem se pa lahko glede vaših vprašanj obrnete tudi na naše svetovalke in svetovalce, ki so vedno pripravljeni nuditi oporo in skupaj z vami iskati odgovore na vaša vprašanja, nekateri in nekatere tudi svoje osebne izkušnje.

Poleg tega v okviru našega društva izvajamo projekt Živa knjižnica. Projekt poteka občasno na različnih lokacijah po vsej Sloveniji, njegov namen pa je ta, da si lahko vsakdo, ki se dogodka udeleži, za določen čas "izposodi" osebo z določeno osebno okoliščino ali izkušnjo, ki je v naši družbi stigmatizirana, in tako dobi ogovore na svoja vprašanja iz prvoosebne izkušnje. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani http://www.ziva-knjiznica.si/.

V kolikor imate dodatna vprašanja, ali bi se radi pogovorili z našimi svetovalci ali svetovalkami, nas lahko pokličete na telefonsko številko 01 430 51 44, ali nam pošljete elektronsko sporočilo na legebitra@siol.net.