Zdravje > Aktualno
41 ogledov

Motivi za nasprotovanje homoseksualcem

Žurnal24 main
Bralca je zanimalo, koliko je takšnih istospolno usmerjenih, ki tako goreče zanikajo svojo spolno usmerjenost, da so veliki nasprotniki homoseksualcev.

Ali obstaja raziskava ali ocena, koliko odstotkov homoseksualcev tako goreče zanika svojo istospolno usmerjenost, da se goreče bori zoper homoseksualce, kot sta to na primer počela geja Edgar J. Hoover in Milk-ijev morilec?

Odgovarja vodja mladinskega programa pri Legebitri Eva Gračanin.

Motivi za nasprotovanje enakosti katerekoli družbene skupine oz. osebam z določenimi osebnimi okoliščinami so raznoliki in kompleksni. V družbi, v kateri živimo, večina ponotranji prepričanje, da je edina legitimna spolna usmerjenost heteroseksualna, ne glede na to, kako sami doživljamo svojo spolno usmerjenost. Na enak način sta to prepričanja ponotranjila tudi J. Edgar Hoover, dolgoletni direktor FB-ja, in Dan White, morilec Harveyja Milka, ne glede na to, kako sta svojo spolno usmerjenost doživljala. Homofobija je torej najprej sistemski, strukturni problem. To seveda ne pomeni, da osebe, ki diskriminirajo ali so nasilne do v tem primeru istospolno usmerjenih oseb, niso odgovorne za svoja dejanja. Vsak izmed nas ima namreč možnost, da se spopade s ponotranjenimi predsodki in se odloči, da ne bo ravnal v skladu z njimi.    

Relevantne in strokovne raziskave, o katerih sprašujete, ne obstajajo. Vse ocene o številu istospolno usmerjenih oseb, ki nasprotujejo enakosti posameznic in posameznikov s to osebno okoliščino, pa so neutemeljene.

Spolna usmerjenost je osebna okoliščina, ki je vsaka oseba zase določi sama. Temu rečemo samoidentifikacija. Tudi če se nam zdi, da je neko vedenje osebe skladno s tem, kar mi mislimo, da je, v tem primeru istospolna usmerjenost, ni nujno, da to vedenje tudi oseba sama tako poimenuje. Vidimo namreč samo vedenje, ne pa tudi tega, kako oseba doživlja svojo spolno usmerjenost, kako vrednoti svoje izkušnje v povezavi s spolno usmerjenostjo.  

Če oseba nikomur ne razkrije svoje spolne usmerjenosti, potem o tem lahko samo ugibamo. Ugibanja pa se prepletajo z našimi izkušnjami, koncepti, pogledi na svet …, zato povejo več o nas samih, kot pa o osebah, za katere ugibamo, kaj čutijo, doživljajo ipd.

Bojim se, da bi bile lahko tovrstne raziskave in ocene povod za prisilno razkrivanje spolne usmerjenosti ljudi. Vsako razkritje spolne usmerjenosti brez izrecnega dovoljenja oseba, o kateri se govori, pa je oblika nasilja. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.