Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Motnje spanja pestijo tretjino

otrok spanje spanec Profimedias
Svetovni dan spanja letos poteka pod geslom Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno.

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan spanja, ki letos poteka pod geslom Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno. V sodobni družbi motnje spanja prizadene tudi do tretjino ljudi. Med 85 vrstami motenj so najpogostejše nespečnost, motnje dihanja med spanjem ter sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, ta dan opominja ljudi k ukrepanju v primeru težav, povezanih s spanjem. Letošnja tema pa se osredotoča tudi na nespečnost.

Pomanjkanje spanja škoduje zdravju

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje zdravju. Poleg tega povzroči številne zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka. V raziskavah so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze kot pri ljudeh, ki te težave nimajo.

Med pogostimi motnjami spanja je narkolepsija, ki prizadene enega na 2000 ljudi. Pri večini bolnikov narkolepsija ni prepoznana in nimajo postavljene pravilne diagnoze. Pogosto so ocenjeni kot leni in nezainteresirani, celo kot psihiatrični bolniki. Zato imajo lahko že kot otroci težave v šoli, na delovnem mestu in v socialnem okolju.

Bolj nevarni na cesti

Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo. Po podatkih zavarovalnic se kar sedem odstotkov prometnih nesreč zgodi prav zaradi nespečnosti, okoli 20 odstotkov pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko vpliva tudi na delovni učinek in spremembe osebnosti. Kakovost spanja pa vpliva tudi na vsakodnevno razpoloženje, na odnose, delovanje v družbi in opravljanje dnevnih aktivnosti.

Deset zapovedi zdravega spanja

Večino motenj spanja je možno preprečiti ali učinkovito zdraviti. H kakovostnemu spancu lahko med drugim pripomore 10 zapovedi zdravega spanja. Ta so: vedno hoditi spat ob isti uri in tudi vstajati ob isti uri, počitek čez dan naj ne traja dlje od 45 minut, izogibanje pitju večjih količin alkoholnih pijač vsaj štiri ure pred spanjem in kajenju, izogibanje kofeinu šest ur pred spanjem ter mastni, pekoči ali sladki hrani štiri ure pred spanjem. Poleg tega je za dober spanec pomembno še, da se posameznik redno ukvarja s telovadbo, da uporablja udobno posteljnino, da ugotovi, katera je najbolj prijetna temperatura spanja zanj in spalnico vedno dobro prezrači ter da ugasne vse moteče zvoke in zatemni sobo najbolj, kar je možno. Zadnja zapoved pa je, da naj bo postelja namenjena le spanju in spolnosti, ne pa na primer delu ali telovadbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.