Zdravje > Aktualno
114 ogledov

"Mož naj potrpi, žena naj mu ne očita"

Janez Furman Boštjan Tacol
"Pomen posta ni v odpovedi mesu, hrane je v izobilju tudi brez mesa, ampak v tem, da se osvobodimo pretirane navezanosti," poudarja župnik Janez Furman. "Lahko so to hrana, kajenje, kava, alkohol, prepirljivost, negativna čustva, preklinjanje in druge razvade, kot sta pretirana uporaba računalnikov ali televizije."

V Katoliški Cerkvi se je danes, na pepelnično sredo začel postni čas, ki bo trajal 40 dni do velikega četrtka, ko nastopi velikonočno tridnevje. "To je čas, ko se pripravljamo na največji krščanski praznik, ko je Jezus od mrtvih vstal,"  razlaga župnik Janez Furman. "Število je simbolnično, ker je Jezus 40 dni hodil po puščavi, zato naj bi v tem času znali premagovati skušnjave."

Strogi post danes in na veliki petek

Strogi post, ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, mesa in mesnih jedi pa naj bi se vzdržali tudi vsak petek v postnem mesecu. "To so neka pravila, a ni to najpomembnejše," poudarja Furman. "Danes odpovedati se mesu ni tako težko, saj imamo veliko okusne hrane. Imamo vegetariance in vegane, ki že sicer ne jedo mesa. Gre bolj za odpoved skušnjavam, temu, za kar vemo, da je slabo za nas, a nam ustreza, nam je privlačno."

Zeljna juha | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Smoter postnega časa je po besedah Furmana v spreobrnjenju srca, v večji odprtosti za potrebe bližnjega in večji povezanosti z bogom. "Papež je razglasil leto usmiljenja, ki ga uresničujemo z dobrimi deli," poudarja Furman. "Lačne nasititi pomeni, da imamo spoštljiv odnos do hrane, ki je ne mečemo v smeti in jo ponudimo brezdomcu ali pomagamo revežem preko SMS sporočila. Žejne napajamo tako, da nekomu kupimo čaj ali kavo in brezdomcu podarimo steklenico vode ali pazimo, da pri odpiranju pipe voda ne teče v prazno. Lahko vdovcu ali vdovi napišemo kartico, se z njimi pogovorimo, prižgemo svečo na zapuščenem grobu ali obiščemo bolnega. Podarimo obleke ubogim, ne kupujemo nepotrebnih oblačil ter predvsem drugih ne ocenjujemo po videzu."

Alkohol, kava, cigarete

Opaža, da se postnega časa držijo predvsem starejši, a ti s svojimi navadami vplivajo na mlajše. Nekateri se namesto mesu odpovedo cigaretam, kavi ali alkoholu. "Imamo tudi 40 dnevno akcijo brez alkohola, iz solidarnosti do oseb, ki so zasvojene," razlaga Furman. "Če nekdo ne pije, to zanj ni problem, a če nekdo uživa alkohol ob jedi in praznikih, je to zanj že lahko izziv."

Včasih so ljudje ob postu jedli zelje, repo, žgance, prežganko, šmorn. "Danes je toliko hrane, da se ni problem odpovedati eni vrsti," poudarja Furman. "Lahko pa se recimo odločimo, da en dan ne bomo nič kupili. Če pogledamo potrošništvo, vozičke, koliko ljudje kupujejo, ne vem, kako vse to porabimo."

Dan brez televizije

Mnoge družine se odločajo za dan brez televizije, video igric in računalnikov, ko se bodo namesto tega več pogovarjali in molili. "Otroku je treba razložiti, zakaj ne sme vzeti slaščice ali gledati televizije," pravi Furman. "Gre za to, da se odpoveš pretirani navezanosti. To je sporočilo evangelija. Lahko se odpoveš tudi slabim stvarem, npr. slabim čustvom, če ne prenašaš soseda. Ali se mož, ki se krega z ženo, odloči, da bo potrpel in žena, da mu ne bo nič očitala. Če nekdo preklinja, se lahko vzdrži slabih besed, se odloči za potrpežljivost ali prijaznost."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dd 10:05 11.februar 2016.

    Temu župniku bi res koristil post-celoletni. Prenajedanje je eden iz desetih grehov v božji zapovedi. Čudno, da se je župnik ne drži?

  • malonaokoli 06:26 11.februar 2016.

    Zgrožen sem, ko mi nekdo ki ne zna kontrolirati sebe pri prekomernem žretju, deli nauke kako naj živim jaz, ki spoštujem zmernost !

  • antitrust 19:50 10.februar 2016.

    Hahaha.1. ta se sigurno v življenju še ni postil2. seks prepoveduje koran ?!???!???