Zdravje > Aktualno
2324 ogledov

Možganska kap: Video klic ji je rešil življenje

Možganska kap Profimedias
Opazila, da se je sestri povesil obraz.

Ena živi v New Yorku, druga v Manchestru. Sestri Opokua in Admea sta zelo navezani ena na drugo, zato se vsak dan slišita in vidita. Kot sta povedali, jima to omogoča današnja moderna tehnologija, ki sta jo zaradi oddaljenosti in narave dela, morali osvojiti, čeprav sta že obe nekoliko starejši gospe. Prvi sestri, 58-letni Opokuai, je napreden način komunikacije rešil življenje. 

rešilec Najpogosteje zjutraj Zdravje To je nenadni vzrok smrtnosti ali invalidnosti

Hitro po tem, ko se Opokua Kwapong prebudila iz popoldanskega dremanja, jo je Admea Sapon, ki živi v Veliki Britaniji, poklicala na mobilni telefon. Upravila je video klic, storitev, ki sogovornikoma omogoča, da se med pogovorom vidita prek zaslona aparata:  
"Takoj mi je rekla, da je nekaj narobe z mojim obrazom. Prav tako je pripomnila, da nejasno govorim," je dejala Kwanpongova.

video klic | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia
Povesil se ji je obraz

"Ko sem jo poklicala, mi je dejala, da se je pred tem slabo počutila, da je imela težave pri hoji. Svetovala sem ji, naj vzame aspirin. Poskušala je vzeti kozarec z vodo, vendar ni šlo,"  je povedala Admea Sapong.

Kar naenkrat je opazila, da se je sestri zelo povesil obraz: "Dejala sem ji, naj nemudoma pokliče prvo pomoč," se spomni. Kot je dodala, se je video klicu pridružila še tretja sestra zdravnica in se strinjala, da sestra nujno potrebuje pomoč. 

Zdravje Možganska kap: Jokati ne moreš, lahko pa si zelo jezen

Po pregledu v bolnišnici so jih ugotovili strdek v možganih, možgansko kap, ki bi se lahko končala veliko slabše: "Nobenega dvoma ni, da mi je video klic rešil življenje. Če moja sestra ne bi opazila, da nekaj narobe, se danes ne bi pogovarjali," je za BBC dejala Opokua: "Kakorkoli, današnji sodobni tehnologiji se lahko zahvalim za življenje," je poudarila.

"Tako veliko negativnih zgodb slišimo o internetu in mobilni telefoniji. Naj bo naša izkušnja primer dobre strani današnje sodobne tehnologije," je dodala njena sestra, prav tako zaslužna za sestrino preživetje, saj je prepoznala znake možganske kapi. 

Odkorakala iz bolnišnice

Najbolj značilni znaki, po kateri lahko prepoznamo možgansko kap, se skrivajo v črkah besede GROM. Uspešnost zdravljenja možganske kapi je namreč zelo odvisna od tega, kako hitro bolniki pridejo do ustrezne pomoči. Če prejmejo zdravilo v roku 90 minut po prvih znakih, bo eden od petih bolnikov odkorakal iz bolnišnice. Če jih zdravijo v roku ure in pol do dveh ur, bo iz bolnišnice odkorakal en od devetih bolnikov, je dejala.

Možganska kap GROM Zdravje Možganska kap: Beseda, ki si jo velja zapomniti

Če nastopi možganska kap, je treba hitro ukrepati: "V prvih urah po nastanku lahko žilo odmašimo in preprečimo, da možgansko tkivo odmre." Po besedah predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana Janje Pretnar Oblak je preživetje po možganski kapi  odvisno tudi od tega, kakšna oblika kapi prizadene bolnika

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.