Zdravje > Aktualno
8807 ogledov

Pazite, da vam ne zaračunajo takse, ko greste v lekarno

Lekarna
Večina lekarn v času dežurne lekarniške službe za izdelke, ki nimajo statusa zdravila, zaračuna dežurno takso.

"Prišel je gospod, očitno je popil kak kozarec preveč, in me vprašal, če mu lahko skuham kavo. V prvem trenutku nisem vedela kaj reči, potem sem mu razložila, da mu pa kave res ne morem pripraviti," se nasmehne magistra farmacije*, ki dela v eni večjih dežurnih lekarn pri nas. Delo opravlja rada, tudi če to pomeni, da mora včasih delati ponoči, tudi ob dnevih, ki bi jih raje preživela z družino, kot so božič, novo leto in velika noč.

Tablete | Avtor: Profimedias Profimedias

"Večina strank prihaja po zdravila izdana na recept, ki so nujna. Veliko jih je pa tudi tistih, ki prihajajo po izdelke, za katere bi lahko počakali do odprtja lekarne po rednem delovnem času, npr. posebno mleko za telo in pastile za lajšanje bolečine v grlu," nadaljuje in doda, da je med najbolj obiskanimi dnevi božični dan, ko se pred dežurnim okencem nabere tudi dolga vrsta ljudi.

 

Največ obiska drugi dan praznikov

"Dežurna lekarniška služba je namenjena izdaji zdravil na recept, ki je predpisan istega dne ali če je označen kot nujen," razloži mag. farm. Elvira Omerović Pešec iz Lekarne Maribor. Mariborska dežurna lekarna je Lekarna Tabor, ki je v neposredni bližini UKC Maribor. Tudi v mariborsko dežurno lekarno pa pogosto pridejo stranke, ki bi lahko na zdravilo počakale do naslednjega dne. "Po naših ocenah je takih pacientov vsaj 1/3," dodaja Omerović Pešec.

Bolj obiskana je mariborska dežurna lekarna ob večjih praznikih, predvsem takrat, ko je več prazničnih dni zaporedoma, tp. novo leto, velika noč, praznik dela, dan mrtvih in božič. Takrat v povprečju oskrbijo okoli 700 pacientov na dan.

V ljubljanski dežurni lekarni pri Polikliniki UKC Ljubljana je v času praznikov le za deset odstotkov manj strank kot na povprečen delavnik. V Lekarni Idrija in Lekarni Cerknica pa je približno deset odstotkov strank glede na povprečno število strank na dan med delovniki. Največ obiska zaznavajo 26. decembra in 2. januarja.

Večina lekarn v času dežurne lekarniške službe za izdelke, ki nimajo statusa zdravil, zaračuna dežurno takso.

Medtem ko večina dežurnih lekarn zaračuna dežurno takso na vse izdelke, za katere stranke nimajo recepta, je to v Ljubljani drugače. "V Lekarni Ljubljana v času dežurstva, med vikendi in prazniki ne zaračunavamo taks, tako da stranka, ki pride v lekarno v času dežurne službe, ne plača takse za izdajo zdravila, prav tako plača za nakup ostalih izdelkov enako ceno kot v rednem delovnem času lekarne," pojasnjuje Tjaša Hace iz Ljubljanskih lekarn.

Podobno je tudi v Kopru, kjer se "v času izvajanja neprekinjene preskrbe z zdravili (dežurstvo) za zdravila, predpisana na recept ali za zdravila brez recepta, ki se izdajajo samo v lekarnah, medicinske pripomočke na naročilnico in drobni obvezilni material, doplačilo ne zaračunava". V dežurni lekarni v Kopru pa na prazniške dneve beležijo približno enako število strank kot ob nedeljah.

"Uporabniki lekarniških storitev s predpisanimi recepti bodo imeli v času izvajanja neprekinjene preskrbe prednost," pojasnuje mag. Katja Gombač Aver, mag. farm. iz Obalnih lekarn Koper.

V dežurni lekarni Maribor se dežurna taksa ne zaračuna ob izdaji zdravil, zaračuna pa se na tiste izdelke, ki nimajo statusa zdravila, npr. prehranska dopolnila, kozmetika, medicinski pripomočki. Podobno je tudi v Celjskih lekarnah. "V Celjskih lekarnah zaračunavamo takso v dežurni službi (1,55 evra z DDV) v času med 20.00 do 7.00 ter ob nedeljah in praznikih (podnevi in ponoči). Taksa v dežurni službi se zaračunava za vsak izdan kos izdelka, ki ni predpisan na zeleni recept ali naročilnico za medicinske pripomočke," ugotavlja mag. Tadeja Kopač Vidmar, svetovalka za splošne zadeve in marketing v Celjskih lekarnah. Delo v dežurnih lekarnah je lahko zelo naporno in stresno, zato Kopač Vidmar dodaja, da bi stranke rada opozorila "na potrpežljivost, strpnost, spoštljivost do drugih pacientov in zaposlenih."

V domači lekarni hranite zdravila za najpogostejše tegobe

"Pametno si je narediti zalogo zdravil proti bolečinam in vročini, za prebavne težave in antiseptike za žrelo," priporočajo v Dolenjskih lekarnah. Poleg tega svetujejo strankam, ki zdravila jemljejo redno in imajo obnovljive recepte, da zdravila nakupijo pred prazniki, ko so odprte še vse lekarne. V mariborsko dežurno lekarno najpogosteje pridejo stranke prav po zdravila, za katere farmacevti svetujejo, da jih hranimo v domači lekarni.

V celjsko dežurn lekarno pacienti najpogosteje prihajajo po zdravila za zdravljanje akutnih stanj (tablete proti bolečinam in antibiotiki. Podobno je tudi v Ljubljanskih lekarnah razloži Omerović Pešec: "V času dežurstva pacienti najpogosteje potrebujejo zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi ter črevesnim težavam (bruhanje, driska)." 

V sklopu Gorenjski lekarn na praznične dni lekarniško dežurno službo izvaja Lekarna Kranj (24 ur na dan), Lekarna Škofja Loka in Jesenice pa izvajata dnevno dežurstvo od 9. do 17. ure. Direktorica Gorenjskih lekarn mag. farm. Romana Rakovec občane naproša, da v dežurne lekarne le hodijo, če je to res nujno: "Lekarniška dežurna služba je v skladu z zakonodajo namenjena izdajanju zdravil na recepte, ki jih pacienti dobijo tistega dne v ambulantah NMP. Za ta del tudi ne zaračunavamo dežurne takse. Neglede na to, so oskrbljeni vsi pacienti, ki v dežurno službo pridejo in potrebujejo pomoč. Ne prodajamo pa trgovskega blaga in kozmetike. Vse občane prosimo, da upoštevajo namen lekarniške dežurne službe in ne hodijo tja, v kolikor to res ni nujno. S tem bodo pomembno prispevali k temu, da bodo vsi, ki našo pomoč res potrebujejo, le to tudi pravočasno dobili."

Rakovec ugotavlja tudi, da bi lahko večina strank, ki prihaja v dežurno lekarno, brez škode počakala do rednega odprtja lekarn. Zakon o lekarniški službi določa, da mora vsak pacient zdravilo dobiti v 24 urah od predpisa, če je zdravilo dobavljivo na slovenskem trgu. Izjema so pa tukaj predvsem antibiotiki in analgetiki.

Testi nosečnosti, mleko za dojenčke in zdravila za prehlad

"Povprečno prihaja v času nočnih dežurstev pet strank na uro. Nekatere noči so mirnejše, druge pa bolj naporne. Stranke prihajajo tudi po mleko za dojenčke, ki so ga pozabili kupiti, nekaj je tudi vedno primerov pacientov, ki s starimi recepti prihajajo po zdravila za redne terapije," razlaga magistra farmacije, ki delo v dežurni lekarni opravlja že vrsto let.

Pozitiven test nosečnosti | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Ponoči izdamo tudi veliko testov nosečnosti in tablet za urgentno kontracepcijo. Takrat pari pogosto pridejo skupaj, včasih se prav vidi zadovoljen nasmešek na obrazu moških. Ženske so po navadi malo bolj zaskrbljene," o strankah pravi farmacevtka. Stranke so večinoma prijazne, pride pa tudi do neprijetnih situacij, na primer, ko zmanjka kakšnega zdravila: "Pred nekaj tedni sem imela primer, ko stranka nikakor ni mogla razumeti, da nimamo prav tega zdravila, ki si ga želi. Ko sem ji ponudila podobno zdravilo, je popolnoma pobesnela in se močno in glasno razburjala. V teh trenutkih je včasih težko ostati miren. Žal tudi nam česa kdaj zmanjka. Niso pa to življenjsko nujna zdravila. V tem primeru je šlo zgolj za mazilo, ki umirja srbečico."

"V hladnejših mesecih stranke prihajajo predvsem zaradi težav s prehladi. Seveda je tudi prehlad neprijeten, a to niso urgentni primeri, katerim je dežurna lekarna namenjena," dodaja magistra farmacije, ki je doživela že marsikaj, ampak večino hitro spet pozabi, saj prihaja nov službeni dan z novimi izzivi. "Zapomnim si nenavadne ali smešne primere. Tako se spomnim gospoda, ki je za novo leto, malo po polnoči, prišel po tablete za glavobol in seveda gospoda, ki si je zaželel kave."

mleta kava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Izbor odpiralnih časov dežurnih lekarn po Sloveniji v času praznikov (25. in 26. december ter 1. in 2. januar)

Lekarne Ljubljana

Lekarna pri polikliniki: 24 ur na dan

Lekarna Idrija: 9.00 do 13.00

Lekarna Cerknica: 10.00 do 12.00

Lekarne Maribor

Lekarna Tabor: 24 ur na dan

Dolenjske lekarne

Lekarna Novo mesto: 24 ur na dan

Lekarna Črnomelj: 9.00 do 20.00

Lekarna Trebnje: 8.00 do 13.00

Gorenjske lekarne

Lekarna Kranj: 24 ur na dan

Lekarna Jesenice: 09.00 do 17.00

Lekarna Škofja Loka: 09.00 do 17.00

Obalne lekarne Koper

Lekarna Koper: 24 ur na dan

Lekarna Lucija: 8.00 do 12.00 (izključno 26. decembra in 2. januarja)

Pomurske lekarne

Lekarna Murska Sobota: 24 ur na dan

Celjske lekarne

Lekarna Center: 24 ur na dan

Lekarna Rogaška Slatina: 9.00 do 12.00

Lekarna Slovenske Konjice: 9.00 do 12.00

Goriške lekarne

Lekarna Nova Gorica: 0.00 do 13.00 in 14.00 do 24.00

 

*Ime magistre farmacije je znano uredništvu.

Komentarjev 3
  • perhan63 11:55 24.december 2018.

    prasice pol pa zaprite pa ostala zdravila brez recepta na police hipermarketov..

  • Avatar Leon
    Leon 10:46 24.december 2018.

    Farmacija guli reveže v vsakem primeru tudi brez takse ? Poznam nekaj zelišč ,ki se uporabljajo v alternativni medicini ,katere pa želi farma lobi prepovedati v prosti prodaji ! Konoplja je ena najbolj "zloglasnih" ,vendar so ljudje spregledali in si ...prikaži več bomo v naslednjem letu izborili zakon o spremembi uporabe konoplje za osebno rabo .