Zdravje > Aktualno
25 ogledov

Na Hrvaškem dve, v BiH šest smrti

N1N1 Profimedias
S Hrvaške poročajo o dveh, iz BiH pa o šestih smrtnih primerih, povezanih z okužbo z virusom H1N1. NIJZ: V Sloveniji prevladuje virsu H3N2, ne pa pandemski virus.

Hrvaški mediji poročajo, a sta zaradi okužbe s "prašičjo" gripo umrla dva moška, eden v Zagrebu, drugi v Osjeku. 

"V osješkem kliničnem centru je v ponedeljek umrl 51-letni moški, ki je bil nekaj dni pred tem sprejet v bolnišnico zaradi pljučnice," je včeraj poročala RTL. Moški ni bil kronični bolnik in tako ni spadal v rizično skupino. 

Okužba nevarna za kronične bolnike

Nekaj dni pred tem je v Zagrebu zaradi komplikacij povezanih z okužbo z virusom H1N1 umrl 55-letni moški. Zdravniki iz zagrebške Klinike za infekcijske bolezni „Dr. Fran Mihaljević" pravijo, da je do smrtnega izida prišlo pri kroničnem bolniku, ki se mu je stanje poslabšalo zaradi okužbe z virusom gripe. 

antibiotiki, gripa, vitamini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
O šestih primerih smrti v letošnjem letu zaradi zapletov povezanih z okužbo s pandemskim virusom poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine. Zadnji bolnik je umrl v Kliničnem centru v Banja Luki in je prav tako bil kronični bolnik. 

V Sloveniji prevladuej H3N2

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) poudarjajo, da v Sloveniji prevladuje virus gripe H3N2 in ne pandemski virus H1N1, ki je leta 2009 povzročil pandemijo gripe. "Od takrat se vsako leto pojavlja kot sezonska gripa," pojasnjuje Nuša Kerč iz NIJZ. "Ne gre pa za prašičjo gripo, kot se že od vsega začetka v medijih napačno pojavlja. Prašičja gripa je namreč bolezen pri živalih."

Podatki o smrtih zaradi gripe sicer niso na voljo. "Običajno je glavni razlog smrti drug," pojasnjujejo Kerčeva. "Posameznik npr. zboli za hudo obliko gripe in je hospitaliziran, tam pa zboli za pljučnico, zaradi katere umre in v tem primeru je razlog smrti pljučnica."

Na NIJZ od septembra 2015 dalje zaznavajo sezoni primerno naraščanje akutnih okužb dihal. "Obolevnost je primerna za letni čas," pojasnjuje Kerčeva. 

Povečano število obolelih z gripo se ponavadi pojavi nekaj tednov po tem, ko so pojavijo prvi primeri gripe, običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja.

Podatki Nacionalnega centra za varovanje zdravja | Avtor: NIJZ NIJZ
Podatki Nacionalnega centra za varovanje zdravja | Avtor: NIJZ NIJZ
Podatki Nacionalnega centra za varovanje zdravja | Avtor: NIJZ NIJZ

       

 

        

Komentarjev 1
  • erikkk 20:00 28.februar 2016.

    mater spet bo zacvetel posel s cepivi