Zdravje > Aktualno
3066 ogledov

Še to. V naši bližini še newyorški sev

Covid-19, Hrvaška Epa Covid-19, Hrvaška
Na Hrvaškem potrdili še newyorško različico virusa.

Doslej je bilo na Hrvaškem potrjenih 60 primerov britanske različice novega koronavirusa, trije primeri južnoafriške, po novem pa so pri naših sosedih zabeležili celo dva primera newyorške različice, je danes v Zagrebu povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak.

Na Hrvaškem so po treh mesecih ob strogih epidemioloških ukrepih znova lahko odprte terase gostinskih lokalov. V zadnjih 24.urah so sicer v tej državi zabeležili 91 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, 791 bolnikov je bolnišnici, od tega 64 na respiratorjih. Umrlo je enajst ljudi. 

"Malo je znanega o tem sevu v New Yorku, saj so se informacije pojavile konec prejšnjega tedna. Ve se, da se širi hitreje in da delež tega seva v New Yorku narašča," je Capak dejal na tiskovni konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite.

Ljubljana Covid-19 Slovenija Janša zaradi novih sevov napovedal možnost popolnega zaprtja celotne države

Glede na dve akademski študiji objavljeni prejšnji teden, se v New Yorku širi nova različica znana kot B.1.526, ameriški mediji  poročajo, da bi lahko zmanjšala učinkovitost cepiv, ki so zdaj na razpolago. 

Raziskovalci Univerz Caltech in Columbia so ugotovili, da sevi, najdeni v New Yorku, tako kot druge različice novega koronavirusa, vsebujejo mutacije na proteinski ovojnici virusa, kar omogoča, da prodre v gostiteljske celice in učinkoviteje povzroča okužbe. "Ljudje, ki so se opomogli od koronavirusa ali so bili cepljeni, se bodo verjetno lahko borili s to različico, o tem ni dvoma," je za  revijo dejal Times Adam Lauring, virolog z univerze v Michiganu. Dodal je, da "se lahko ti ljudje samo malce razbolijo."

Do zdaj so dokazali, da so mutacije povzročile učinkovitejše širjenje virusa. "Opažamo podobne mutacije, ki se pojavijo na več mestih," je prejšnji mesec za Scientific American povedal Lauring. Čeprav je dokazano, da dva odmerka cepiva Pfizer ščitita 90 odstotkov cepljenih, bo proti mutacijam, ki so se pokazale v tem letu, kot vse kaže treba cepiva dolgoročno prilagoditi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Patriot2021 11:54 02.marec 2021.

    https://www.facebook.com/100000529192198/videos/4267368299957434/

  • Patriot2021 11:21 02.marec 2021.

    KRETENI BLESAVI. Sami iz sebe se norčujete. Itak pa ste enocelična bitja in ni za zamerit.

  • mamax 11:15 02.marec 2021.

    Saj ne morem več, saj se lahko samo smejimo. Res ste duhoviti in velika hvala vam kvazi bedastim pisunčkom za te dnevne štose. Človek res rabi razvedrilo in lepo, da poskrbite za njega. Vseeno pa ste navadna pritlehna mafijska gamat!