Zdravje > Aktualno
60 ogledov

Na operacijo hrbtenice dve leti in pol

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tudi v novem poročilu opozarjajo na predolge čakalne dobe, ki presegajo dopustno mejo. Opažajo tudi velike razlike med posameznimi izvajalci.

V 13-ih izbranih specialističnih ambulantah je nad dopustno mejo na ambulantni pregled čakalo 8,5 odstotkov ljudi.  Na 47 izbranih zdravstvenih storitev pa je nad dopustno mejo čakala več kot petina vseh čakajočih. Tako kaže na novo objavljeno poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o čakalnih vrstah za december.

Ponekod dve leti in pol 

Med ambulantami bi največ čakali na revmatološko ambulanto, v povprečju kar 433 dni. Najdlje bi čakali v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto (718 dni), najmanj pa v SB Nova Gorica (268 dni).  Poročilo znova dokazuje, da so lahko razlike med vrstami pri različnih izvajalcih zelo različne. Za pregled v urološki ambulanti bi tako v SB Izola čakali kar 540 dni, v Bolnišnici Sežana pa le en mesec. Prav tako bi več kot 500 dni čakali na fizioterapijo na primarni ravni v Termah Olimia d. d., pri fizioterapevtki Nataši Beršnak s. p. bi prišli na vrsto takoj. Znižale so se čakalne vrste za Ortopedsko ambulanto, zdaj bi v povrpečju čakali tri mesece. Zanimivo je, da se je znižala tudi čakalna doba za psihiatrično ambulanto, v povprečju bi čakali dva meseca, v Psihiatrični bolnišnici Vojnik celo nič. 

Prav tako so velike razlike pri čaknju na zdravstvene storitve, kjer se povprečno najdlje čaka na posege in operacije na hrbtenici (568 dni). V Ljubljanskem kliničnem centru bi čakali več kot dve leti in pol. Z vidika čakanja bi bilo najbolje, če bi se odločili za Kirurški sanatorij Rožna dolina d. o. o., kjer se čaka en mesec. Več kot dve leti in pol bi v SB Jesenice čakali na artroplastiko kolka, v SB Slovenj Gradec bi čakali dobre štiri mesece. Na Elektromiografijo pa bi denimo prav v SB Slovenj Gradec čakali najdlje, in sicer 450 dni. V Zdravstvenem domu Tolmin bi čakali le tri tedne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.