Zdravje > Aktualno
330 ogledov

Na posege in operacijo hrbtenice tudi 910 dni

urgenca Anže Petkovšek
Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje znova ugotavljajo, da najdaljša dopustna čakalna doba ni spoštovana pri nobenem izvajalcu za obisk v revmatološki ambulanti.

“V poročilu smo tudi tokrat podali opozorila pri čakalnih dobah, ki presegajo 90 dni pri stopnji nujnosti hitro in pri čakalnih dobah, ki presegajo 180 dni oziroma 12 mesecev za področje ortopedije pri stopnji nujnosti redno,” ob objavi poročila o čakalnih dobah za april pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Najdaljša dopustna čakalna doba v aprilu po njihovih podatkih znova ni spoštovana pri revmatološki ambulanti, kjer sploh ni izvajalca, ki bi imel čakalno dobo znotraj najdaljših dopustnih čakalnih dob. Tudi v tem mesecu znova opozarjajo na dolge čakalne dobe pri posegih in operacijah hrbtenice v ortopediji s povprečno čakalno dobo 557 dni, pri revmatološki ambulanti (430 dni) in pri operaciji krčnih žil (430 dni).

Tudi operacija kile

Prav tako so dolge povprečne čakalne doma za ortopedsko operacijo rame (386 dni), za druge posege na perifernem ožilju (379 dni) artroplastiko kolena (378 dni), koronarno angiografijo in PTCA (291 dni). Na Inštitutu opozarjajo na dolge čakalne dobe za operacijo kile pri odraslih (218 dni), posege in operacije v ustih, grlu in žrelu (212 dni), posege na ušesu in mastoidu (194 dni) in za ambulanto za maksilofacialno kirurgijo s povprečno čakalno dobo 190 dni. 

Preverite čakalno dobo

Tudi tokrat v poročilu ugotavljajo velike razlike med različnimi izvajalci. Na obisk v revmatološki ambulanti v UKC Maribor bi denimo čakali skoraj dve leti, v SB Novo mesto pa 248 dni. V obeh primerih bolniki čakajo nad dopustno čakalno dobo, je pa kljub temu razlika precejšnja. Zato je pred izbiro izvajalca smiselno preveriti čakalno dobo v različnih krajih po Sloveniji.

Skoraj eno leto bi čakali za obisk ambulante za maksilofacialno kirurgijo v UKC Ljubljana, pri Mag. Borutu Sotošku bi po podatkih NIJZ prišli na vrsto takoj. Prav tako bi skoraj eno leto čakali za obisk dermatološke ambulante pri Natalija Evdakova Bodiroža S. P., v Zdravstvenem domu Postojna bi čakali 17 dni. Velika razlika je tudi za ortopedsko ambulanto. V Splošni bolnišnici Murska Sobota bi čakali kar 539 dni, pri Ortopedski ordinaciji Menart Tomislav bi prišli na vrsto takoj.

V Sloveniji zelo dolgo čakajo bolniki na posege in operacije hrbtenice. Na poseg najdlje čakajo v UKC ljubljana in sicer 910 dni, najmanj pa pri Kirurgiji Bitenc d. o. o. in sicer 55 dni. Prav tako bi zelo dolgo čakali na operacijo krčnih žil v SB Jezenice in sicer 650 dni, v SB Brežice bi prišli na vrsto takoj. 

Komentarjev 11
  • mph 17:29 17.maj 2015.

    Klasičen janševik ... nekaj bi rad sodeloval, povedal kaj pametnega, ... ampak mu možgani ne omogočajo, da bi kaj prispeval debati. Razen minuse.

  • patrijarh 14:22 17.maj 2015.

    Revež----------------u glavo

  • patrijarh 14:21 17.maj 2015.

    Glasoval si iz greznice,to pa ne velja.