Zdravje > Aktualno
3032 ogledov

Na urgencah na bolniško posteljo čakajo več kot 12 ur

bolniška postelja Profimedia bolniška postelja
Huda kriza britanskega javnega zdravstvenega sistema, ki ji ni videti konca.

Iz Velike Britanije poročajo o hudi krizi  nacionalega zdravstvenega sistema. Na zdravljenje v bolnišnicah javnega zdravstva je namreč konec septembra čakalo rekordnih 7,1 milijona ljudi, največ od leta 2007, odkar beležijo podatke.

Medtem ko angleški javni zdravstveni sistem (NHS) skuša odpraviti zaostanke, ki so se nabrali med pandemijo covida-19, beležijo dolge čakalne dobe za pomembne preiskave, nekatere preglede rakavih obolenj ter rutinsko in nujno zdravstveno oskrbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zdravljenje v bolnišnicah je konec septembra čakalo 7,1 milijona ljudi, kar je bilo 100.000 več kot v avgustu.

Več kot 400.000 ljudi, oziroma eden od 18 ljudi, je bilo na čakalnem seznamu več kot leto dni, se je pa v letu dni število ljudi, ki so na zdravljenje v bolnišnico čakali 18 mesecev, zmanjšalo za 60 odstotkov, so sporočili iz NHS Anglija.

Z urgenc medtem poročajo o povečanju števila pacientov, ki morajo na bolnišnično posteljo čakati več kot 12 ur, potem ko ugotovijo, da jo potrebujejo.

Ni videti, da bi se razmere v kratkem izboljšale, sploh zaradi pričakovanega povečanega pritiska bolnikov med zimskimi meseci, pa tudi napovedane prve nacionalne stavke sindikata medicinskih sester v njegovi 106-letni zgodovini.

Sindikat je stavko v sredo napovedal zaradi naraščanja življenjskih stroškov, zaradi katerih medicinske sestre vse težje plačujejo račune in preživljajo svoje družine. Kdaj bo stavka, še niso sporočili, organizirali pa naj bi jo do konca leta.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Kmodri 12:46 12.november 2022.

    Margaret Techer je z neoliberalno politiko sesula socialni sistem v ZK.

  • Avatar krucefix
    krucefix 10:42 11.november 2022.

    Krivi ste si pa sami,konec dveletnega lenarjenja,zdaj treba pa nadoknadit ,na ta račun jih bo še ogromno umrlo in to vse zaradi globalističnih norcev