Zdravje > Aktualno
37 ogledov

Na urgenco več kot sto kolesarjev

vaja Saša Despot
Na ljubljanski urgenci povečano število poškodovanih kolesarjev in motoristov.

V urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana so v minulih dveh koncih tedna obravnavali 1257 poškodovancev, od tega kar 102 kolesarja in 27 motoristov, in to kljub številnim pozivom k varni vožnji pred začetkom motoristične in kolesarske sezone. Travmatologi zato pozivajo vse k uvidevnosti do drugih udeležencev v prometu.

Pred začetkom uradne motoristične in kolesarske sezone so zdravniki in policisti pozvali javnost k varni in uvidevni vožnji. Statistika poškodb zadnjih dveh koncev tedna pa kaže, da so jih pri pozivu in opozorilu slabo slišali, so izpostavili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V urgentnem kirurškem bloku so obravnavali 1257 poškodovancev, od tega kar 102 kolesarja in 27 motoristov. Pri poškodbah kolesarjev gre najpogosteje za poškodbe glave zaradi neuporabe varnostne čelade ter za zlome ključnice in okončin. Motoristi pa največkrat utrpijo hude telesne poškodbe glave, notranjih organov in medenice, ki nemalokrat vodijo v trajno invalidnost ali celo v smrt.

Kolesar in pešec | Avtor: Profimedias Profimedias

Zato so v UKC Ljubljana travmatologi znova opozorili na ranljivost vseh udeležencev v cestnem prometu. Tako kolesarje in motoriste kot voznike motornih vozil so pozvali, naj so nadvse pazljivi in uvidevni do drugih udeležencev. Če bodo na cesti pazili drug na drugega in upoštevali cestno prometne predpise, bo tragičnih nesreč zanesljivo manj, so še zapisali.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • stanko75 10:25 14.junij 2017.

    Kljub temu da sem kolesar bi rekel da je med kolesarji veliko večji procent idiotov kot med vozniki. V LJ je na tem področju popoln kaos kolesarji kot da za njih ne velja rdeča luč nikjer. Vsak dan vidim nekaj ...prikaži več 10 izsiljevanj na semaforjih s strani kolesarjev ki vozijo v rdečo. Še malo je mrtvih

  • Skippy 07:31 14.junij 2017.

    Da ljudi strašijo, so:1. vzeli 3 letno statistiko mrtvih, da zgleda bolj grozno ("v zadnjih treh letih na slovenskih cestah umrlo kar 62 motoristov").2. obkrivili čelado za poškodovane kolesarje, čeprav potem v naslednjem stavku poudarijo "Motoristi pa največkrat ...prikaži več utrpijo hude telesne poškodbe glave", čeprav nosijo čelado. Torej čelada ne more biti vzrok.

  • k0libri 07:06 14.junij 2017.

    Večina voznikov motornih vozil se obnašajo kot idioti. Prav noro je po cestah.