Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Na vsakih 11 ur eden

Ljudje na ulici Shutterstock
Smrti zaradi alkohola v Sloveniji upadajo, a smo še vedno visoko nad mednarodnim povprečjem.

"Vsakih 11 ur v Sloveniji beležimo vsaj eno smrt zaradi škodljive rabe alkohola, 80 odstotkov je moških, polovica je mlajša od 65 let. Na vsako osebo, ki je umrla pred svojim dopolnjenim 65. letom starosti, izgubimo v povprečju vsaj 11 let potencialnega življenja," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje ( NIJZ):

"Problematika umrljivosti zaradi škodljive rabe alkohola pa je dejansko še bolj obsežna, v statistiko niso vključeni vsi tisti primeri, kjer je alkohol le eden od dejavnikov tveganja za bolezen ali vzrok smrti, npr. nekatera rakava obolenja, smrti zaradi prometne nezgode zaradi vožnje pod vplivom alkohola, umori v povezavi z alkoholom," glede stanja v Sloveniji opozarja Barbara Lovrečič z NIJZ.

Rezultati, ki nas morajo skrbeti

Na inšitutu opozarjajo, da bi vse te smrti, ki vodijo v prezgodnjo umrljivost in so pogostejše pri moških, lahko v celoti in enostavno preprečili že z manj tveganim pitjem, Ob tem opozarjajo na dodatne sistemske ukrepe, ki bi jih morala uvesti država.

Na vsakih 11 ur eden

  • V letu 2015 je v Sloveniji vsak dan v povprečju umrlo 54 prebivalcev na dan, od tega vsak dan vsaj dve osebi zaradi posledic škodljive rabe alkohola ali vsaj ena oseba vsakih 11 ur.
  • Istega leta smo v Sloveniji zaradi alkoholu neposredno pripisljivih bolezni, poškodb in zastrupitev beležili skupno 808 smrti (650 moških in 158 žensk).
  • Te smrti so predstavljale 4,1 % vseh smrti v državi, 6,7 % pri moških in 1,6 % pri ženskah.

Toliko let življenja smo izgubili

Potencialna leta izgubljenega življenja predstavljajo leta življenja, ki jih izgubijo osebe, ki umrejo pred svojim dopolnjenim 65. letom starosti. V Sloveniji smo leta 2015 zaradi alkohola neposredno  v povprečju izgubili:

  • 5.027,5 let potencialnega življenja: 4365 let pri moških in 662,5 let pri ženskah,
  • 11 let potencialnega življenja na vsako osebo, ki je umrla pred svojim dopolnjenim 65. letom starosti,
  • 3 potencialna leta izgubljenega življenja/1000 prebivalcev starih od 0-64 let, pri moških 6- krat več kot pri ženskah.

Po umrljivosti na šestem mestu

Po umrljivosti zaradi izbranih alkoholu pripisljivih vzrokov se Slovenija z 90,95 smrtmi na sto tisoč prebivalcev uvršča na 6. mesto med državami EU za Litvo, Latvijo, Madžarsko, Romunijo in Estonijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Igorgeus 10:40 11.maj 2017.

    Nadpovprečno nas tudi j..., alkohol pa pomaga pri pozabi.

  • Avatar Leon
    Leon 13:54 10.maj 2017.

    Na vsakih 8 ur umre Slovenec v čakalni vrsti na poseg !

  • Avatar @narhist
    @narhist 09:44 10.maj 2017.

    Kaj pa enotna embalaža s slikcami?