Zdravje > Aktualno
3783 ogledov

Nad virus tudi tako, da bi nas utišali

Profimedia
Tišji govor po zraku razprši manj virusov in zmanjša njihovo širjenje, kar je še kako pomembno v zaprtih prostorih z velikim tveganjem, kot so bolnišnice ali restavracije.

Ob govorjenju in dihanju iz naših ust letijo kapljice sline, ki lahko vsebujejo virusne delce. Ker se novi koronavirus širi kapljično, vlada RS opozarja na štiri velike dejavnike tveganja za okužbo, ki so zaprt prostor, čas, ki ga preživimo z drugimi, gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje ter kašljanje, kihanje, hitro dihanje pri raznih dejavnostih, ter petje in kričanje. 

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Novi podatki o okužbah pri nas

Tezo o širjenju virusa z glasnim govorjenjem in vpitjem podpira tudi najnovejša raziskava znanstvenikov s kalifornijske univerze. Po njihovem zmanjšanje glasnosti govora za samo 6 decibelov učinkuje podobno, kot če bi zaradi preprečevanja širjenja virusa dvakrat prezračili prostor. 

Tišji govor po zraku razprši manj virusov in zmanjša njihovo širjenje, kar je še kako pomembno v zaprtih prostorih z velikim tveganjem, kot so bolnišnice ali restavracije, so ugotovili ameriški znanstveniki. "Rezultati naše študije kažejo, da bi morali javni zdravstveni organi razmisliti o uvedbi" tihih območij "v zaprtih prostorih z visokim tveganjem, kot so čakalnice v bolnišnicah ali restavracijah in okrepčevalnicah," so zapisali.

Virus je zahrbten

Kot je znano je korona virus z uradnim imenom Sars – Cov-2 precej zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe. Svetovna zdravstvena organizacija je julija objavila, da bi se lahko koronavirus širil z aerosolom v razmerah, kot je zborovsko petje ali med vadbo v telovadnicah in restavracijah.

Covid-19: UKC Maribor Zdravje V UKC Maribor nove okužbe med zaposlenimi

Raziskave so pokazale, da so mikroskopski delci, ki se med govorom razpršijo, dovolj veliki, da prenašajo aktivne virusne delce. Če glasnost povečate za 35 decibelov, kar je razlika med šepetanjem in kričanjem, odda 50-krat več delcev, povzema Reuters. "Niso vsi prostori enaki pri širjenju aerosolnih virusov," je dejal vodja študije William Ristenpart. "Prenatrpana, a tiha učilnica je veliko manj nevarna kot karaoke bar, kjer ni veliko ljudi, a se med seboj vpijejo zaradi glasne glasbe ali glasno pojejo."

Hrvati nad glasbo v lokalih

Še ta zanimivost: Hrvaški mediji so včeraj poročali, da pristojni že napovedujejo nove ukrepe v tej smeri. Po pisanju Jutranjeg lista, hrvaški štab civilne zaščite začenja pogovore s predstavniki gostincev o zmanjšanju hrupa v gostinskih objektih. Po njihovem bi k temu prispevali z zmanjšanjem decibelov iz zvočnikov, kar bi 'znižalo' glasnost govorjenja.

Hladnejše vreme bo zagotovo povečalo število tistih, ki bodo sedeli v kavarnah in restavracijah, v zaprtih prostorih, kjer je običajno glasna glasba, zaradi katere obiskovalci tudi glasneje govorijo. Ker se korona širi predvsem s kapljicami, deloma aerosolom, glasnejše govorjenje ali kričanje samo še pomaga k njegovem širjenju. "Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori," je sinoči v pogovoru za komercialno televizijo Nova TV dodal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. 

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 4494 testih potrdili 135 okužb z novim koronavirusom. Trije bolniki s covidom-19 so umrli, je danes sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. 

V Sloveniji smo včeraj s 2382 testi potrdili 99 novih okužb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • bogdan76 12:40 29.september 2020.

    Samo Potrča,Wernerja,poslušat bomo kmalu vsi nehali dihat.

  • Avatar ovca
    ovca 12:26 29.september 2020.

    Virus je zahrbten? Možno. Naša vlada? No, da pa je definitivno! (zahrbtna, da ne bo pomote pri bu*talcih)

  • de7e2e89151d274aec0b8c1879f3038fe253ef04 11:02 29.september 2020.

    Ma jebite se laznjivci pokvarjeni,nazadnje bo najboljse da nehamo dihat