Zdravje > Aktualno
14028 ogledov

Najmlajša bolnica je bila stara 22 let

rožnati oktober Nina Bračič rožnati oktober
Več kot 25 odstotkov pacientk mlajših od 40 let.

V Mariboru so zaposleni pred stavbo Klinike za ginekologijo in perinatologijo dopoldne z rožnatim okrasjem okrasili debla in krošnje dreves, za vzpodbudo vsem ženskam, ki zbolijo in živijo z rakom dojk in v spomin vsem, s katerimi so na oddelku delili vse lepe in težke trenutke v poteku njihove bolezni in seveda v spomin tistim, ki so ob tem izgubile boj.

rožnati oktober | Avtor: Nina Bračič rožnati oktober Nina Bračič

Vsako leto za to obliko raka v Sloveniji zboli okoli 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških, pa jih na koncu umre, so ob začetku Rožnatega oktobra, meseca osveščanja o tej bolezni, opozorili strokovnjaki.

"Dejstvo je, da je več kot 25 odstotkov žensk mlajših od 40 let. Seveda s starostjo incidenca narašča, tako da imamo zares mladih zelo malo. Je pa bila naša najmlajša pacientka stara komaj 22 let,"  pravi specialistka z Oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo raka dojk v UKC Maribor Nina Čas Sikošek.

V Mariboru bistveno več obravnav

Če so na oddelku kemoterapije pri teh bolnicah izvajali že prej, so radioterapije še precejšnja novost, zaradi katere jim ni več treba v Ljubljano. Sicer po novem na kliniko v Mariboru prihajajo tudi diagnosticirane pacientke po programu Dora, je še dodala ginekologinja. "To poteka od decembra, tako da se nam je število karcinomov, ki jih obravnavamo pri nas, zelo povečalo. Če smo jih prej obravnavali nekje 230 na leto, smo to številko dosegli že do zdaj, do meseca oktobra,"  je dejala strokovnjakinja iz Maribora, ki je ob tem poudarila pomen pravočasnega odkritja bolezni."Če se rak ugotovi prej, je zdravljenje uspešnejše," je opozorila zdravnica. 

Zato je samopregledovanje dojk še kako pomembno. Kako to izvesti, si lahko ogledate v spodnjem videu.

vanda.levstik@zurnal24

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.