Zdravje > Aktualno
5506 ogledov

Panika pri sosedih: Radikalen ukrep, karantena za vse prebivalce države!

Italija koronavirus zapor Epa
V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463.

Italijanska vlada je zaradi "pomembnega porasta v številu okuženih z novim koronavirusom" nocoj sprejela nov previdnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo. "Podpisal bom sklep, ki bi ga na kratko lahko poimenovali 'Jaz ostanem doma'," izjavo Conteja povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Samo v Lombardiji, ki je najhuje prizadeta italijanska dežela, je doslej skupno umrlo 333 ljudi. Kot je pojasnil Borrelli, je bila večina smrtnih žrtev starejša od 70 let. V Italiji je sicer doslej ozdravelo 724 ljudi.

Z novim številom smrtnih žrtev v Italiji je število mrtvih v Evropi preseglo 500 ljudi. Po celem svetu je novemu koronavirusu podleglo okoli 3890 ljudi, od tega okoli 3100 na Kitajskem.

Italija je uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Od nedelje je v Italiji v karanteni 16 milijonov ljudi, ki ne smejo vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga. Karantena med drugim zajema finančno središče Milano, Benetke z okolico, Padovo, Modeno, Parmo in Rimini. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Na prizadetih območjih je promet danes potekal, čeprav ponekod v okrnjeni obliki. Letala so tako vzletala z letališča v Milanu in Benetkah, železniški promet pa je bil rahlo okrnjen. Oblasti so sicer aktivirale nadzore na železniških postajah, letališčih in avtocestah. Vsak, ki želi mimo nadzorne točke, mora predložiti obrazložitev razlogov za pot.

Ljudje lahko zapustijo območje le v nujnih primerih ali zaradi službe, obrazec pa lahko izpolnijo pri nadzorni točki. Tistim, ki brez dovoljenja zapustijo območje v karanteni, grozi pregon zaradi neupoštevanja predpisov oblasti, kar pomeni do tri mesece zapora in globo v višini do 206 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Milanu so bile danes zaprte številne trgovine in lokali, na ulicah je bilo le malo ljudi in avtomobilov. Na blagajnah trgovin so ljudje, ki so čakali v vrsti, imeli med seboj meter razmaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.