Zdravje > Aktualno
264 ogledov

Najprej se kaže kot zaspanost

Nakrolepsija Profimedias
Gre za bolezen, ki traja vse življenje, prvi simptomi pa se najpogosteje začnejo med 10. in 30. letom.

V soboto bomo obeleževali Evropski dan narkolepsije, ki je nevrološka bolezen, ki traja vse življenje. Lahko se pojavi kadarkoli v življenju, pogosto pa se prvi simptomi začnejo med 10. in 30. letom.

Gre za motnjo spanja, ki se najbolj kaže kot čezmerna in neobvladljiva dnevna zaspanost. Za postavitev diagnoze narkolepsije moramo pri osebi potrditi vsaj dva glavna simptoma bolezni, in sicer skoraj vsakodnevno čezmerno dnevno zaspanost, ki se pojavlja vsaj tri mesece, in prisotnost na primer katapleksije. Patološka čezmerna dnevna zaspanost mora biti potrjena s specialnimi testi v laboratoriju za motnje spanja.

Kateri so glavni simptomi

Glavni simptomi narkolepsije se kažejo kot:

  • čezmerna dnevna zaspanost – nezadržna potreba po spanju
  • katapleksija – nenadna, kratkotrajna izguba mišične moči, ki jo sproži čustvena reakcija
  • pogosto prebujanje ponoči
  • nezmožnost govorjenja ali gibanja ob uspavanju in prebujanju
  • neprijetni prividi ali prisluhi ob uspavanju in prebujanju

Bolezen je redka, v Evropi naj bi jo imel en od 2.000 ljudi. V Sloveniji je diagnosticiranih zgolj 60 od predvidenih 1.000 bolnikov. Čezmerna dnevna zaspanost je prisotna pri vseh bolnikih z narkolepsijo in se subjektivno oceni s pomočjo vprašalnika Epworthova lestvica zaspanosti, ki ga najdete na strani zaspan.si. Čezmerno dnevno zaspanost in tudi preostale simptome narkolepsije lahko učinkovito zdravimo z zdravili in prilagoditvijo življenjskega sloga.

V Sloveniji dva centra

Nezdravljena narkolepsija je lahko tudi vzrok nesreč v prometu in na delovnem mestu. Zato je pomembno simptome bolezni čim bolje poznati, o njih poročati osebnemu zdravniku, ki opravi osnovni internistični pregled in laboratorijske preiskave, s katerimi izključi druge bolezni, ki bi se lahko kazale s čezmerno dnevno zaspanostjo (slabokrvnost, moteno delovanje ščitnice, okužbe ...).

Sledi napotitev k specialistu nevrologu somnologu v ambulanto za motnje spanja. V Sloveniji delujeta dva centra za motnje spanja: za odrasle na KI za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana, za otroke in mladostnike pa na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Celje.

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.