Zdravje > Aktualno
3345 ogledov

Katero družbeno omrežje je najslabše za duševno zdravje

Britansko združenje za javno zdravje poziva družbena omrežja, naj ukrepajo.

Instagram je najslabše družbeno omrežje za duševno zdravje in dobro počutje, je pokazala nedavna raziskava "StatusOf Mind" (Stanje uma), v kateri je sodelovalo 1.500 najstnikov in mlajših odraslih. Čeprav je platforma za deljenje fotografij dobila točke za samoizražanje in samoidentiteto, so jo sodelujoči v raziskavi povezali tudi z visoko stopnjo anksioznosti, depresije, ustrahovanja in strahu pred tem, da bi kaj zamudili.

Instagram se je najslabše odrezal

Od petih družbenih omrežij, vključenih v raziskavo, je YouTube prejel najvišje oceno za zdravje in dobro počutje in je bilo tudi edino omrežje, ki je po mnenju uporabnikov dobilo neto pozitivno oceno. Twitter je bil uvrščen na drugo mesto, sledili so mu Facebook, Snapchat in na repu lestvice Instagram, je poročal Time.

popolno telo, instagram, zdravje, šport | Avtor: Instagram Instagram
 V raziskavi, ki jo je objavilo Združenje za javno zdravje v Veliki Britaniji, je sodelovalo 1.479 mladih (od 14 do 24 let) iz Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske. Od februarja do maja letos so odgovarjali na vprašanja, kako posamezna družbena omrežja vplivajo na 14 različnih vidikov, povezanih z njihovim duševnim in telesnim zdravjem.  

Vsa družbena omrežja so dobila pozitivno oceno za samoidentiteto, samoizražanje, oblikovanje skupnosti in čustveno podporo. YouTube je dobil tudi visoko oceno za osveščanje o zdravstvenih izkušnjah drugih, za zagotavljanje dostopa do zanesljivih zdravstvenih informacij in za zmanjševanje stopnje depresije, tesnobe in osamljenosti anketirancev.  

Vsa omrežja pa so dobila tudi negativno oceno, zlasti, ko gre za kakovost spanca, ustrahovanje, sliko telesa in strah, da bi kaj zamudili. Vsa omrežja razen YouTube pa so povezali tudi z večjo depresijo in anksioznostjo.

Prejšnje raziskave so pokazale, da so mladi, ki na dan preživijo več kot dve ure na družbenih omrežjih, bolj verjetno poročali o psiholoških težavah. "Gledati prijatelje nenehno na počitnicah ali uživati v nočnem življenju, lahko pripelje do tega, da se mladi počutijo, kot da nekaj zamujajo, medtem ko drugi uživajo. Ti občutki lahko povzročijo odnos 'primerjava in obup," so zapisali v poročilu raziskave. 

Vpliv na podobo telesa in tesnobo

Objave na družbenih omrežjih lahko postavijo tudi nerealna pričakovanja in ustvarijo občutek neustreznosti in nizke samozavesti, opozarjajo avtorji. To lahko pojasni, zakaj je Instagram, kjer igrajo fotografije osrednjo vlogo, prejel najnižjo oceno, ko je šlo za njegov vpliv na podobo telesa in tesnobo. "Instagram z lahkoto vcepi dekletom in ženskam občutek, da njihova telesa niso dovolj dobra, ker ljudje dodajajo filtre in urejajo svoje slike, tako da izgledajo popolne," je zapisala ena izmed anketirank.

Mladi in internet Zdravje Paradoks družbenih omrežij

Pozvali k ukrepanju

Druge raziskave so ugotovile, da več družbenih omrežij kot uporabljajo mladi odrasli, bolj verjetno je, da trpijo za depresijo in anksioznostjo. Da bi zmanjšali škodljive učinke družbenih omrežij na otroke in mlajše odrasle, britansko združenje za javno zdravje poziva družbena omrežja, naj ukrepajo. Med drugim priporočajo, da bi se uporabnikom, ki pogosto uporabljajo ta omrežja, prikazala opozorila o prekomerni uporabi.  

dojenček Družbena omrežja Zdravje Oblikujemo digitalno identiteto naših otrok
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.