Zdravje > Aktualno
3180 ogledov

Največji tumor na svetu: "Kot da bi imel dve glavi"

Operacija
Velikost tumorja je bila zastrašujoča, je dejal vodilni kirurg.

Indijski kirurgi so v teh dneh objavili novico o uspešni operaciji tumorja, ki je po njihovem celo največji možganski tumor na svetu. Izgledalo je, kot da ima bolnik dve glavi, eno za drugo, so sporočili zdravniki in bolnišnice v Mumbaju.

31-letni Santlal Pal, ki je prodajalec blaga iz revne vasi v severnem delu države, je v dobrodelno bolnišnico prišel z 1.874 kilograma težko gmoto na glavi oziroma tumorjem, velikim skoraj kot njegova glava: "Velikost tumorja je bila zastrašujoča. Tumor je stiskal možgane," je dejal Dr. Trimurti Nadkarni, kirurg in vodja operacije, ki je potekala v dobrodelni bolnišnici BYL Nair.

Operacija je trajala sedem ur, je dodal: "Ogromni tumor je vedno bolj pritiskal na optični živec, zaradi česar je pacient izgubil vid," je še pojasnil zdravnik. 

Sicer še ni znano, za kakšen tumor je šlo, po zdravnikovih besedah na srečo Pal naj ne bi imel simptomov raka. Pacient že okreva, hodi naokrog in 50 odstotkov možnosti, da se mu povrne vid. 

Zdravnik je še dejal, da je bila operacija zelo težavna, pacientovo življenje hudo ogroženo, zato so novico javno objavili še zdaj, ko je stabilen.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.