Zdravje > Aktualno
132 ogledov

Napako odkrijejo pri pregledu nosečnice

UKC Ljubljana Osebni arhiv
Zaradi defekta trebušne prepone se pljuča na tej strani ne razvijejo in se pojavi tako imenovana pljučna hipertenzija različne stopnje. V prsno votlino pa se skozi ta defekt preseli želodec in velik del tankega črevesja.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) so danes predstavili primer uspešnega interdisciplinarnega zdravljenja prirojene kile trebušne prepone. To je redka prirojena napaka, ki se pojavi kot en primer na 2.000 do 5.000 živorojenih otrok v enem letu, torej v Sloveniji pričakujemo štiri do deset primerov na leto.

V večini primerov se prirojena kila trebušne prepone ugotovi pri rednem ultrazvočnem pregledu nosečnice. “V prenatalni diagnostiki se lahko opredeli stopnjo resnosti napake. Klinična slika te napake je lahko raznovrstna od asimptomatskih primerov do najtežje oblike dihalne stiske, ki je smrtna v približno petdesetih odstotkih,” opozarja predstojnica KO za perinatologijo z Ginekološke klinike Nataša Tul – Mandič. Če je otrok ob rojstvu stabilen, je lahko operiran v prvih 24 do 48 urah po rojstvu, “če je otrok življenjsko ogrožen, ga moramo najprej stabilizirati in nato operirati.” Zaradi defekta trebušne prepone se pljuča na tej strani ne razvijejo in se pojavi tako imenovana pljučna hipertenzija različne stopnje. V prsno votlino pa se skozi ta defekt preseli želodec in velik del tankega črevesja.

Operirali komaj rojenega otroka

“Četudi s kirurškega zornega kota v takšnih primerih ne gre za zelo zahtevno operacijo, sta torakalna kirurga opravila tehnično zelo zahtevno delo, ker je šlo za komaj rojenega otroka,” pojasnjuje strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. Dodal je še, da je zelo pomembno, da se takšni primeri obravnavajo v ustanovi, kjer je možen interdisciplinarni pristop kot je to primer v UKC Ljubjana. 

“V Sloveniji se vse novorojenčke s to diagnozo zdravi na enem mestu, na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKCL. Lani smo jih zdravili tri in letos tudi tri. Vsi so preživeli,” je dejal predstojnik KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ivan Vidmar. Dodaja, da je vzrok smrti pri novorojenčkih s to napako visoka pljučna hipertenzija in pljučna hipolazija, zato mora intenzivna enota, ki zdravi takega bolnika, imeti na razpolago vse medicinske pripomočke in obvladati metode, da obvlada to stanje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.