Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Napotitev k specialistu velikokrat nepotrebna

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Na prvi pregled pri specialistu še nikoli ni čakalo toliko ljudi, čakalne dobe se ponekod merijo v letih. Ministrstvo za zdravje jih bo napadlo s pilotnim projektom, v katerem bodo skušali ugotoviti, zakaj se veljavni predpisi za ureditev čakalnih dob ne izvajajo.

V treh slovenskih bolnišnicah, v Celju, Izoli in Valdoltri ter v koprskem, izolskem, piranskem in celjskem zdravstvenem domu bo ministrstvo za zdravje začelo izvajati pilotni projekt, s katerim naj bi ugotovil, kako skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, ki so dosegle rekord: nikoli doslej na prvi pregled še ni čakalo toliko bolnikov. S projektom bodo skušpali ugotoviti, kaj so razlogi za dolge čakalne vrste, predvsem pa, zakaj ukrepi predvideni za organizacijo čakalnih dob, ne delujejo.

Pilotni projekt se bo predvidoma končal julija prihodnje leto, primere dobrih praks pa bodo vpeljali na celoten zdravstveni sistem.

Nepotrebne napotitve k specialistu

zdravnik | Avtor: Shutterstock Simboliča fotografija. Shutterstock
Vzrokov za prekomerne čakalne dobe je veliko in so večplastni, pravi direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Irene Kirar Fazarinc. Sistem čakalnih vrst temelji na sistemu treh napotnic z oznakami nujno, hitro ali redno. Sistem kaže številne slabosti na podlagi vprašalnikov naj bi zaznali glavne težave.

Čakalne dobe so predolge tudi zaradi nepotrebnih napotitev na specialistični pregled. Razlog za to je velikokrat preobremenjenost družinskih zdravnikov pa tudi nezaupanje bolnikov v odločitve zdravnikov na primarni ravni. Koliko je nepotrebnih napotitev, na ministrstvu ne morejo oceniti.

Prav tako so vzroki za dolge čakalne dobe v ne optimalni izkoriščenosti opreme, v nekaterih bolnišnicah pa dejansko dobijo program, a nimajo kadra za izvedbo storitev.

Vpisani na več seznamov

poliklinika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dolgi čakalni seznami tudi posledica neurejenosti seznamov, vpisov pacientov na različne sezname. Nekateri izvajalci zdravstvenih storitev podatkov Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, ki zbira podatke o čakalnih vrstah in jih mesečno tudi objavlja, ne sporočajo, nekateri pa jih sporočajo pomanjkljivo.

Čakalne dobe za določene zdravstvene storitve so se letos zelo podaljšale prav zato, ker so nekateri izvajalci zdravstvenih storitev dejansko začeli sporočati svoje podatke, pravi generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tomaž Glažar.

Čakalne vrste zaradi bolniških dopustov

Čakalne dobe povečuje tudi veliko bolniških dopustov, saj je na daljše od 30 dni vezanih veliko preiskav, ki imajo prednost, zato bolniki lahko preskakujejo vrste. Nekateri bolniki na bolniškem dopustu že več kot štiri leta, čeprav je jasno, da ne bodo več sposobni delati. "To v množici blazno obremeni čakalne dobe," pravi Kirar Fazarinova. Na večje čakalne dobe vpliva tudi prevelik odstotek kontrolnih pregledov.

Nagrade za tiste, ki bodo čakalne vrste skrajšali

Uspešnost zdravstvenih zavodov glede uresničevanja teh dobrih praks, ki jih bodo prepoznali v projektu, bodo po ministričinih besedah tudi upoštevali pri pogajanjih za splošni dogovor v prihodnjem letu. Ministrica Kolar Celarčeva namreč noče, da bi še kdaj namenjal dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob. Tudi zaradi 6,6 milijona evrov, kolikor so jih izvajalci dobili dodatno za skrajševanje čakalnih dob, se v praksi čakalne dobe niso nič skrajšale, je dodala.Izvajalce zdravstvenih storitev, ki bo obvladovali čakalne vrste, nameravajo tudi nagraditi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.