Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

vročina Saša Despot
Kot sporočajo vremenoslovci, nas čakata še dva zelo vroča dneva, s temperaturami preko 30 stopinj Celzija.

Ker je v zraku še vedno veliko vlage, je občutek vročine še hujši,  zato je dobro, da veste, kako se ohladiti in kako ravnati v vročini.

"Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo,"  so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz), ki so za te prve poletne dni že izdali opozorilo.

Vročina  | Avtor: Profimedias Profimedias

Visoke  temperature lahko povzročijo različne zdravstvene težave, kot so utrujenost, vročinski krči, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost.

Težave vam bo v teh vročih dnevih pozvročalo  prekomerno uživanje alkohola, če ne boste popili dovolj tekočine ( voda, nesladkani čaj in voda), če uživate nekatera zdravila ali imate akutna (driska, vročina, infekcije, kožne opekline) ali kronična obolenja (duševna prizadetost, zvišan krvni pritisk, debelost), vročinsko kap.

Vsem tem vročinskim stanjem so najbolj izpostavljeni otroci do 4. leta starosti, starejši od 65 let, kronično bolni, ki se zdravijo z določenimi zdravili, ljudje z duševnimi motnjami, s prekomerno telesno težo in tisti, ki opravljajo delo na prostem.

  • pazimo na starejše in otroke;
  • bolnike: bolj ogroženi so  bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s   srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, neokretni;  na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil);
  • osebe s socialno-ekonomskimi problemi(ljudi z  nizkim  socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov);
  • osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest).

 Ne puščamo jih v zaprtem prostoru

  • Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih;
  • nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu;
  • V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Ne pozabimo na zaščito pred soncem

V času njegove največje moči (od 10. do 16. ure) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem t.j. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA žarki.

ženska, plaža, krema za sončenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano.

Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodil proizvajalca, upoštevamo nasvete zdravnika, spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja, še priporočajo na Nijz.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.