Zdravje > Aktualno
268 ogledov

Napotnice ni več treba nositi k specialistu

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Namesto papirne napotnice naročanje preko računalniškega sistema. Bojazni, da bomo napotnico zgubili, torej ne bo več, prav tako, da je specialist ne bo znal prebrati. Bolnik bo lahko izbral tudi izvajalca v drugem kraju, ki ima krajšo čakalno dobo.

S 15. marcem bi morali zdravniki začeti izdajati elektronske napotnice in na paciente na specialistične preglede naročati preko elektronskega naročanja. Projekt, ki deluje v okviru eZdravja, je projekt, ki bo, kot je prepričana ministrica za zdravje Milojke Kolar Celarc, skrajšal tudi čakalne dobe. 

Vendar je projekt eNaročanje, v katerega ni morali biti po prvotnih načrtih izvajalci vključeni že od 1. januarja, zaživel le delno.

Prehodno obdobje

V Sistem eNaročanja še niso vključeni vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti. "Do sedaj so 604 izvajalci izdali eNapotnico. Dnevno se trenutno izda nekje med 1.500 in 2.000 eNapotnic.Trenutno teče neko prehodno obdobje, v kateri se bo sistem eNaročanja stabiliziral ter v katerem se bodo vanj vključili ostali izvajalci zdravstvene dejavnosti," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg tega v sistem pacienta lahko naroči le sestra ali zdravnik, ne more pa se naročiti pacient sam. 

Odpoved termina zaenkrat še po telefonu

Bolniki se bodo lahko naročali sami, ko bo vzpostaljen portal zVEM, za katerega pa na ministrstvu še nimajo pozitivnega mnenja informacijskega pooblaščenca. 

Bolnik bo takrat lahko tudi sam odpovedal že določen termin in si izbral novega. Zaenkrat mora v primeru odpovedi termina bolnik sam poklicati izvajalca pregleda in odpovedati termin ter se dogovoriti za novega.

Pacient izvajalca izbere na podlagi lokacije in termina

Sistem eNaročanja deluje tako, da naročevalec (zdravnik, sestra, pacient) na osnovi storitve, na katero je napoten, v prvem koraku najde vse izvajalce zdravstvene dejavnosti (ustanove), ki storitev uporabljajo. Glede na lokacijo, prvi prosti termin, ali nek drug kriterij, izbere enega. V sistem eNaročanja so vključene tudi napotnice z oznako hitro. 

V drugem koraku se mu prikažejo vse ambulante oziroma zdravniki pri izbranem izvajalcu, spet s podatki o prvem prostem terminu. Izbere želenega. V tretjem koraku le še potrdi izbrani termin v izbrani ambulanti, pojasnjujejo na NIJZ. 

Pacient bo tako lahko izbral tudi izvajalca v drugem kraju, ki ima krajše čakalne vrste in bo tako prej pregledan. To bi lahko pripomoglo k izenačitvi in posledično skrajševanju čakalnih vrst pri vseh izvajalcih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Vesoljec 00:58 17.marec 2016.

    Za redundanco še nisi slišal?

  • crniovcar 20:44 16.marec 2016.

    spet bodo zaposljevali ljudi.že tako jih je preveč,tam gor

  • crniovcar 20:29 16.marec 2016.

    ajoj. ko so prihajali računalniki so rekli da bo lažje in hitreje delat--na banki-- in manj zaposlenih ..ajoj hahahaah