Zdravje > Aktualno
70 ogledov

Napovedali nova zdravila za migreno

S temperaturami se viša tudi želja po počitnicah, kar zmanjša delovno storilnost Žurnal24 main
Strokovnjaki si želijo novih protibolečinskih zdravil, ki bi res delovali in ki bi se lahko jemali redno brez težav s toleranco ali odvisnostjo.

Ste vedeli, da za migrenami trpi kar deset odstotkov moških in skoraj petina vseh žensk? Strokovnjaki z Univerze Auckland na Novi Zelandiji so odkrili nove ugotovitve, zakaj pride do migrene in tako odprli pot razvoju novih učinkovitih zdravil.

Učinkovitost pod pričakovanji 

Že kakšnih dvajset let je znano, da migrena doleti ljudi, ki imajo visoke ravni hormona CGRP (Calcitonin gene related prptide – od kalcitonina gensko odvisna beljakovina). Za boj proti hudim migrenskim napadom so tako razvili zdravila, ki so zavirala CGRP, a je njihova učinkovitost pod pričakovanji.

Strokovnjaki pod vodstvom Debbie Hay iz Šole za biološko znanost iz omenjene univerze pravijo, da so našli manjkajoči košček sestavljanke. Ugotovili so, da CGRP aktivira še drugi predel na površini živčnih celic, ki je občutljiv na bolečino, z imenom AMY1. Tega pa zdajšnja zdravila niso mogla blokirati. “Kljub nedvomni vlogi CGRP-ja pri migrenah ga je bilo do zdaj tako težko blokirati, ker bi morali blokirati tudi drug receptor in ne samo enega,” pojasnjuje Debbie Hay.

V naslednjih fazah raziskave bodo morali strokovnjaki ugotoviti, kako dva receptorja delujeta skupaj in kakšna je njuna vloga pri migreni. Želijo si namreč novih protibolečinskih zdravil, ki bi res delovali in ki bi se lahko jemali redno brez težav s toleranco ali odvisnostjo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.