Zdravje > Aktualno
415 ogledov

To je pomembna pridobitev v kardiologiji

implantacija aortne zaklopke
1/11
Saša Despot implantacija aortne zaklopke na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, UKC Ljubljana,
V UKC Ljubljana prve implantacije novih perkutanih aortnih zaklopk.

Kardiologi UKC Ljubljana so danes izvedli prve tri implantacije samoraztegljive perkutane aortne zaklopke in dele posegov predstavili tudi javnosti.

Pri vstavitvi samoraztegljive zaklopke ne prihaja do večjih težav, njeno lego pa je med vstavljanjem mogoče večkrat popraviti. Vstavljanje zaklopke je varno in natančno, so pojasnili. 

implantacija aortne zaklopke | Avtor: Saša Despot implantacija aortne zaklopke na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, UKC Ljubljana, Saša Despot

Samoraztegljiva zaklopka je izdelana iz nitinola, lističev iz govejega perikarda, in zunanje obloge iz prašičjega perikarda. Od trenutno razpoložljivih zaklopk v UKC Ljubljana se razlikuje in predstavlja dopolnitev.

Na poseg čaka trideset bolnikov

V UKC Ljubljana so s programom perkutanih posegov aortne zaklopke (TAVI) lani vstavili 83 zaklopk, letos pa jih bodo predvidoma 100.Trenutna potreba v Sloveniji je po vsaj 120 takšnih operacijah na leto. Posledično nastaja čakalna vrsta bolnikov na poseg, na katerega trenutno čaka 30 bolnikov.

TAVI (Transcatheter Aortic Heart Valve) metoda je bila razvita iz klinične potrebe zdravljenja visoko rizičnih bolnikov, ki niso bili primerni za klasično kirurško zamenjavo aortne zaklopke. V začetku so bili to starejši bolniki, navadno stari več kot 82 let, bolniki po predhodnih operacijah srca, bolniki z osteoporozo, porcelansko aorto. Študije pa so pokazale, da je perkutani poseg povsem primerljiv s kirurškim tudi pri bolnikih, starejših od 75 let, torej pri bolnikih s srednjim in celo nizkim operativnim tveganjem, so zapisali.

implantacija aortne zaklopke | Avtor: Saša Despot implantacija aortne zaklopke na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, UKC Ljubljana, Saša Despot

Strošek perkutane implantacije aortne zaklopke je razmeroma visok, predvsem zaradi cen perkutanih zaklopk. Zaradi omejenih sredstev morajo v UKC Ljubljana število posegov omejiti. "Z uvajanjem novega tipa zaklopke sledimo načelom klinične varnosti, strokovne odličnosti in tudi ekonomske vzdržnosti," so zapisali.

Zaklopko proizvajalca St. Jude Medical so izbrali na javnem odprtem razpisu za perkutane zaklopke, s čimer so dosegli več kot 10-odstotno znižanje trenutnih cen zaklopk. Zaradi nižjih cen bodo lahko zdravili več bolnikov s hudo boleznijo, zožitvijo aortne zaklopke, ob enakem obsegu denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.