Zdravje > Aktualno
27 ogledov

Ne boste dobili originalov

zdravnik pregled bolnik pacient Shutterstock
Čeprav je od uveljavitve Zakona o pacientovih pravicah preteklo šest let, pacienti svojih pravic ne poznajo dobro, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Avgusta je preteklo šest let od uveljavitve Zakona o pacientovih pravicah. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pa ugotavljajo, da potrošniki še niso najbolj seznanjeni s pravicami, čeprav niso več nove. “Še vedno dobivamo kar precej vprašanj o pravicah pacientov,” pravijo.

Predstavili so tudi nekaj najpogostejših vprašanj. Eden od potrošnikov je od zdravnika zahteval vso originalno zdravstveno dokumentacijo, da bi jo odnesel k drugemu zdravniku, a mu je ni dal. V ZPS odgovarjajo, da je zdravnik ravnal pravilno, saj originalne zdravstvene dokumentacije ne sme izročiti. “Omogočiti pa vam mora vpogled vanjo in jo, če to zahtevate, fotokopirati oziroma zagotoviti drug način reprodukcije,” pojasnjujejo.

Previsoke cene

Enemu od potrošnikov so v ambulanti za fotokopijo zdravstvenega kartona vsako stran zaračunali 1,5 evra ter pet evrov za rentgenske slike na DVD-ju. V ZPS pojasnjujejo, da so cene prevsoke: “Cene določa Pravilnik o zaračunavanju stroškov pri izvrševanju pravice posameznika do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki. Izvajalec lahko za posredovanje ene strani formata A4 zaračuna največ 0,10 evra, za večji format A3 pa največ 0,20 evrov na stran. Če posreduje podatke na zgoščenki DVD-R, pa lahko zaračuna največ 2,75 evra.”

Enemu od potrošnikov je zobozdravnik s koncesijo predlagal, da bi očistil zobni kamen in ta se je s posegom strinjal, saj je mislil, da je vključen v zdravstveno zavarovanje. Potem je dobil račun za 70 evrov. Na ZPS opozarjajo, da zobozdravnik ni ravnal prav. “Zakon določa, da mora izvajalec zdravstvenih storitev pacientu, ki v celoti ali deloma sam plača zdravstveno storitev, predhodno predložiti pisno informcijo o predvidenih stroških,” pravijo in dodajajo, da je na pacientovo zahtevo izvajalec dolžan tudi obrazložiti končni račun. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.