Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Ne mecite ga v smeti

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kruh se hitro stara, zato ga naredite le toliko, kot ga boste pojedli. Shranjujte ga tako, da ne splesni in da bo čim dlje uporaben.

Kruh je vsestransko živilo, ki ga lahko uživamo za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Majceni hlebčki so priročni, pripravimo si lahko sendvič in ga odnesemo na izlet. Ima pa tudi kruh veliko slabost. Najboljši je svež kruh, kmalu se začne drobiti, postane suh, hitro se tudi pokvari. Ker veliko kruha konča na naših smetiščih, Ekologi brez svetujejo, kako pravilno shranjujemo kruh.

Hitro se navzame vonja

"V bližini kruha ne smemo shranjevati drugih živil z močnim vonjem, saj se hitro navzame vonjav iz okolice. Ne smemo ga shranjevati v bližini sadja in zelenjave, ker se lahko hitro okuži in splesni. Kruh hranimo v čistem, zračnem in suhem prostoru v papirnati ali platneni vrečki. Uporabimo lahko tudi bombažno krpo, kar omogoča kruhu kroženje zraka in ohranjanje svežine," svetujejo. Pravijo tudi, da ga ne smemo shranjevati v zaprtih plastičnih vrečkah in posodah, kovinskih posodah ali zaprtih predalih: "S tem namreč preprečimo normalno izhlapevanje vlage iz kruha, zaradi česar se lahko začne kvariti, kruh ne diha. Skorja in sredica postaneta pri takem shranjevanju nenavadno mehki, vlažni in kmalu se lahko pojavi plesen." Izjema je narezan kruh v plastični embalaži, ki bi se brez vrečke hitro posušil ali pa bi mu morali dodati kemične dodatke za ohranjanje vlage.

Dodajajo, da shranjevanje kruha v hladilniku ni primerno, ker se pri nizkih temperaturah hitreje stara in postane drobljiv. Samo pri visokih temperaturah in visoki zračni vlagi hranimo kruh v hladilniku, da preprečimo razvoj plesni in drugih mikroorganizmov. "Najbolje je zamrzniti svež kruh, in ne starega, saj se med ohlajanjem še nekoliko postara. Svež kruh narežemo na kose, ki so po velikosti primerni za dnevno porabo, jih damo v ustrezno vrečko za zamrzovanje živil, da preprečimo izsuševanje, in čim hitreje zamrznemo," svetujejo. Ker se kruh ne glede na pravilno shranjevanje hitro stara, je priporočljivo o tem razmišljati že pri nakupu: "Kupujte le količine, ki jih boste lahko porabili v dnevu ali dveh. Če ugotovite, da ste kupili preveč kruha, ga del raje zamrznite, dokler je še svež."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.