Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Ne morete odnehati?

kajenje, cigareta Žurnal24 main
Strokovnjaki so odkrili, da ima tretjina belcev zaradi različice genov večje težave pri odločitvi, da bodo prenehali kaditi.

Se vam zdi prenehanje kajenja nemogoče? Morda je zato kriva vaša genetika. Sodeč po izsledkih nove raziskave, ima tretjina belcev kadilcev takšno genetsko zasnovo, da težje odneha.

Raziskavo so naredili strokovnjaki z Zhejiang University School of Medicine iz kraja Hangzhou s Kitajske. Analizirali so 23 preteklih raziskav o genu ANKK1, ki je povezan s sproščanjem dopamina, ki je eden od hormonov sreče in ugodja.

V raziskavah je bilo sklupno udeleženih 11.000 ljudi, strokovnjaki pa niso našli povezave med genom in težavnostjo prenehanja kajenje.

Tretjina na slabšem 

So pa našli nekaj zanimivega, ko so se osredotočili le na belce. Ugotovili so, da sta dve tretjini belcev nosilca različice gena A2/A2, ki za 22 odstotkov dvigne možnosti za uspešno prenehanje kajenja kot ostali, ki imajo različico A1/A1 ali A1/A2.

Številne raziskave so sicer različice A1/A1 ali A1/A2 že povezale z večjo možnostjo za pojav debelosti in odvisnosti od drog.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 18:08 05.december 2015.

    Obratno, kadilci izvajate teror - le priznati je treba!

  • Neprilagojen 07:03 04.december 2015.

    Nad kadilci se izvaja teror in rasizem... kršene so nam človekove poravice. Ko bi vegeterjance, ki mnogo bolje škodujejo okolici z prekomernimi izpusti metana, tako kaznovali...

  • Avatar olor
    olor 23:48 03.december 2015.

    Lahko nehaš s kajenjem če le imaš voljo. Garantiram!